Zemlja u kojoj je Dijego Rivera voleo Fridu Kalo, zemlja Dia de los Muertos, Praznika mrtvih, najveće piramide na svetu Great Pyramid of Cholula, zemlja sombrera i vatre koja pleše ljubav, mistične istorije i najvećih nomadskih plemena, dala nam je neke od najlepših ukusa koja nepca mogu da zamisle: čokoladu i gvakamole!
Reč „guacamole“ je španska adaptacija Nahauti izraza “ahuacamolli", unije reči “ahuacatl” (avokado) i “molli” (sos). Drevni Asteci, čuveno nomadsko pleme, obožavali su avokado koji su jeli sa paradajzom i čilijem i, u svojim lutanjima, prenosili su sos dolinama Meksika. Asteci su verovali i da je gvakamole afrodizijak, što je dodatno povećalo njegovu popularnost kasnije. Postoji i divna legenda koja kao tvorca ovog predivnog jela navodi Kvekalkoatla, boga Jutra i Noćne zvezde, koji ga je darovao svom narodu.
Vremenom se recept promenio i uključio druge sastojke poput soka limete, luka, soli i korijandera, koje su uneli evropski kolonizatori. Jednostavno jelo gvakamole preživelo je kroz vekove kulturnih fuzija i i postalo jedno od najpoznatijih i najprisutnijih meksičkih jela širom sveta.
Pre dolaska Evropljana u novi svet, sastojci gvakamole bili su avokado, paradajz i čili, zgnječeni u molcajete. Nakon osvajanja, meksička kuhinja je transformisana, a sa njom i gvakamole.
Naš recept učiniće da Meksiko ovog leta zaživi na vašim nepcima.
Sastojci:
- tri avokada, očišćena
- sok od jednog limuna
- prstohvat soli
- 30g tahini putera
- dva čena belog luka, izgnječenog
- 10ml maslinovog ulja
- malo svežeg peršuna
- semenke susama
Priprema:
Avokado očistiti i izgnječiti viljuškom. Dodati mu ostale sastojke, pa sve dobro promešati dok smesa ne postane kompaktna i kremasta. Služiti sa dodatkom peršuna, susamom i tortiljama.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno