Zemlja u kojoj je Dijego Rivera voleo Fridu Kalo, zemlja Dia de los Muertos, Praznika mrtvih, najveće piramide na svetu Great Pyramid of Cholula, zemlja sombrera i vatre koja pleše ljubav, mistične istorije i najvećih nomadskih plemena, dala nam je neke od najlepših ukusa koja nepca mogu da zamisle: čokoladu i gvakamole!
Reč „guacamole“ je španska adaptacija Nahauti izraza “ahuacamolli", unije reči “ahuacatl” (avokado) i “molli” (sos). Drevni Asteci, čuveno nomadsko pleme, obožavali su avokado koji su jeli sa paradajzom i čilijem i, u svojim lutanjima, prenosili su sos dolinama Meksika. Asteci su verovali i da je gvakamole afrodizijak, što je dodatno povećalo njegovu popularnost kasnije. Postoji i divna legenda koja kao tvorca ovog predivnog jela navodi Kvekalkoatla, boga Jutra i Noćne zvezde, koji ga je darovao svom narodu.

Taste the world from your kitchen: Gvakamole, hrana Asteka i boga Jutra i Noćne zvezde
Promo 

Vremenom se recept promenio i uključio druge sastojke poput soka limete, luka, soli i korijandera, koje su uneli evropski kolonizatori. Jednostavno jelo gvakamole preživelo je kroz vekove kulturnih fuzija i i postalo jedno od najpoznatijih i najprisutnijih meksičkih jela širom sveta.

Pre dolaska Evropljana u novi svet, sastojci gvakamole bili su avokado, paradajz i čili, zgnječeni u molcajete. Nakon osvajanja, meksička kuhinja je transformisana, a sa njom i gvakamole.
Naš recept učiniće da Meksiko ovog leta zaživi na vašim nepcima.

Taste the world from your kitchen: Gvakamole, hrana Asteka i boga Jutra i Noćne zvezde
Promo 

Sastojci:

  • tri avokada, očišćena
  • sok od jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 30g tahini putera
  • dva čena belog luka, izgnječenog
  • 10ml maslinovog ulja
  • malo svežeg peršuna
  • semenke susama

Priprema:
Avokado očistiti i izgnječiti viljuškom. Dodati mu ostale sastojke, pa sve dobro promešati dok smesa ne postane kompaktna i kremasta. Služiti sa dodatkom peršuna, susamom i tortiljama.

Promo Asteci su verovali i da je gvakamole afrodizijak, što je dodatno povećalo njegovu popularnost kasnije. Postoji i divna legenda koja kao tvorca ovog predivnog jela navodi Kvekalkoatla, boga Jutra i Noćne zvezde, koji ga je darovao svom narodu.