Kada smo nervozni, uznemireni ili pod stresom često posežemo za brzom hranom bogatom ugljenim hidratima u uverenju da će nam se raspoloženje popraviti. Čitav koncept "hrane koja pruža utehu" je univerzalan i opšte prihvaćen.

Međutim, uverenje da omiljena hrana može da nas oraspoloži, sudeći prema rezultatima naučnih istraživanja, nije ispravno.

Naime, istraživači sa Univerziteta Minesota predstavlili su rezultate svog istraživanja koje se bavilo uticajem vrste hrane na raspoloženje. Ispitanicima su prikazivani uznemirujući snimci, a zatim im je servirana hrana. U ponudi su bile namirnice koje su ispitanici označili kao omiljenu "hranu za utehu", ali i obične poslastice od žitarica.

Rezultati su pokazali da nije bitno koju su hranu uznemireni ispitanici jeli, omiljene namirnice ili žitarice, ili pak nisu ništa jeli, nakon tri minuta su se osećali bolje.

"Ljudi mogu da razviju veoma nezdrave navike, i u trenucima kada su uznemireni posežu za ukusnom visokokaloričnom hranom. Međutim, "hrana za utehu" ne može da ubrza proces isceljenja", izjavila je Heder Šeršel Vagner, jedna od istraživača.