Naučnici s danskog Univerziteta u Arhusu istraživali su činjenicu da Francuzi žive dugo i zdravo, iako imaju ishranu bogatu zasićenim mastima.

Ovaj fenomen, poznat kao francuski paradoks, obično se objašnjava činjenicom da Francuzi konzumiraju mnogo vina.

Međutim, analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ukazuje na jednostavnije objašnjenje - ishrana bogata fermentiranim mlečnim proizvodima poput sira doprinosi dugovečnosti i zdravlju.

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosečni životni vek iako godišnje u proseku pojedu 23,9 kilograma sira po osobi.

Britanci, na primer, iako godišnje konzumiraju 11,6 kilograma sira imaju dvostruko više kardiovaskularnih bolesti i u proseku žive kraće godinu dana.

Pogledajte i Zanimljivosti o siru

Naučnica Hane Bertram analizirala je uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je ishrana bila bogata sirom i mlekom i otkrila da imaju veći stepen maslene kiseline u organizmu, za koju je poznato da snižava holesterol i ubrzava metabolizam.

"Podaci ukazuju na vezu između sira i francuskog paradoksa", rekla je Bertram.

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno pre tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova.

I oni su zaključili da se francuski paradoks ne može objasniti samo vinom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Tanjug