Kada govorimo o nutritivnoj vrednosti vina, dovoljno je pogledati njegov sastav i saznaćemo mnogo o potencijalima koje ono za naše zdravlje ima, kaže Milka Raičević, naš poznati nutricionista. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva ona je istakla upravo njegove blagotvorne karakteristike kada je reč o zdravlju i imunitetu i rado ga preporučuje kao važan sastojak u ishrani.

Lekovita svojstva vina davno su prepoznata?

Hipokrat, osnivač kliničke i molekularne medicine, u 5. veku pre nove ere uzdiže u nebesa zdravstveni značaj vina, baš kao i vavilonski kraljevi, persijski doktori i katolički monasi. U jevrejskoj svetoj knjizi „Talmud” navodi se: „Vino je najvažnije od svih lekova, gde god ga nedostaje, lekovi postaju neophodni". Kao što vidimo već su drevne civilizacije znale o tome koliko je vino lekovito.

Na koje funkcije organizma vino ima pozitivan uticaj?

Crveno vino prevenira, leči mnoge bolesti i ozdravljuje, sadrži malo kalorija, štiti srce. Vino sadrži antioksidanse koji imaju zaštitnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Resveratrol štiti krvne sudove i eliminiše stvaranje krvnih ugrušaka. Crveno vino je odličan izvor antioksidanata koji povećavaju nivo dobrog holesterola. Crveno vino takođe usporava napredak i rast raka dojke i prostate, a pored toga sprečava pojavu raka grla, smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Zapravo, polifenoli se bore protiv štetnih bakterija, štiteći telo od bolesti. Polifenoli crvenog vina i grožđa mogu poboljšati crevnu mikrobiotu, deluju kao probiotici, koji podstiču rad i funkciju zdravih crevnih bakterija. Polifenoli koji se nalaze u opni i semenkama grožđa kao antioksidanti uklanjaju slobodne radikale iz ćelija tela, sprečavajući ili smanjujući štetu nastalu oksidacijom. Njihov sastav i koncentracija u vinu varira od sorte grožđa, berbe,geografije, klime i vinifikacije.

shutterstock_1664206489.jpg
Shutterstock 

Kod kojih oboljenja vino može da doprinese u procesu izlečenja?

Vino ima odličan efekat u izlečenju kod prehlade i gripa. Ako imate grip, napravite čaj od crnog vina, pijte četiri puta na dan. A recept je vrlo jednostavan: ispržite 60 g šećera i prelijte sa jednom litrom vrelog crnog vina, pustite da malo prokuva, ohladite i dodajte dva decilitra ruma i jedan štapić vanile ili par karanfilića. Zatim kod prehlade, crveno vino je izuzetno efikasno: jedna čaša vina i malo bibera u njoj će ubrzati proces izlečenja.

Koje su vaše preporuke za način i količinu konzumiranja vina kako bi ono imalo blagotvorni efekat na zdravlje?

Kod depresije se preporučuje vino i ono se konzumira tako što se dve šake biljke rutvice ostave da odstoje u litri crvenog vina, zatim se procedi, pa se pije po gutljaj, decilitar dnevno, najmanje šest nedelja. Osobe koje pate od anemije bi trebalo da konzumiraju kupinovo vino i to, ujutro na prazan stomak ili uveče treba popiti do jedan decilitar, najduže tri meseca. Ovo vino se takođe preporučuje trudnicama koje pate od anemije. Osobe koje imaju problema sa varenjem trebalo bi da popiju jednu času laganog crvenog vina uz ručak, a ako imate problema sa zatvorom uveče pred spavanje popijte čašu belog vina. Vino je izuzetno učinkovito kod povišenog holesterola: tokom obroka treba da popijete do dve čaše crnog ili belog vina.

Često čujemo kako osobe koje žive u vinskim regijama manje pate od kardiovaskularnih problema. Imamo li neke recepte za ovakve vrste oboljenja?

Da, opšte je poznato da vino blagotvorno deluje na rad srca, a recept je sledeći: deset svežih stabljika peršuna stavite u litar čistog crvenog vina i dodajte dve kašike vinskog sirćeta. Ovu smesu kuvajte na slaboj vatri oko deset minuta i na kraju dodajte trista grama domaćeg prirodnog meda. Procedite i prespite napitak u staklene boce. Ovaj lek je star preko 800 godina i pronađen je u spisima opatice von Hidegrard. Što se tiče cirkulacije preporučljivo je kupinovo vino, pored toga što je veoma ukusno i pitko odličan je prirodan lek za poboljšanje cirkulacije u krvi. Svako jutro na prazan stomak popijte oko decilitar kupinovog vina i cirkulacija će vam biti mnogo bolja.
Kao osnivač Udruženja „Svi na vagu” posvećeni ste edukaciji građana u borbi protiv gojaznosti - kakva je uloga vina u ovome?
Prednosti vina u procesu mršavljenja su brojne: male je kalorijske vrednosti, podiže raspoloženje, zbog pomenutih antioksidanasa, štiti od depresije i bolesti, topi masti i smanjuje nivo holesterola, čisti srce, ubrzava cirkulaciju. Drži glukozu u organizmu na normalnom nivou, a polifenoli štite od nastanka Alchajmerove bolesti. Naše Udruženje preporučuje jednu čašu vina dnevno za žene, a dve za muškarce, jer povećava nivo HDL dobrog holesterola.

Na koji način vina doprinose mentalnom zdravlju i povezivanju ljudi?

Belo vino, vino bez boje, crveno vino, roze vino u čaši lepo je na oko i dobar je povod za druženje da nazdravite sebii i poželite sreću onima koje poznajete. Vino je uvek povod za bolji odnos među ljudima i njihovo okupljanje, i ja ga zato rado preporučujem.
Sve ljubitelje vina od 1. do 4. septembra u Beogradu očekuje Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji će na jedinstveni način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti najbolje proizvođače vina u regionu, koji će biti organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”. Više informacija možete pronaći na sajtu https://fair.openbalkan.com/