Mirta (Myrtus communis) je simbol ljubavi i besmrtnosti, nezaobilazni dio flore mediteranskog područja. U južnu Evropu je donijeta iz jugoistočne Azije zbog privlačnog izgleda i opojnog mirisa zimzelenog žbuna koji raste i do pet metara, ali i ljekovitosti koju su dokazali još stari naroda. Opojni miris nalik pomorandži ispuštaju kožasti listovi, dok bijeli zvjezdasti cvjetovi ukrašavaju prirodu od aprila do kraja avgusta.
Plodovi su tamnoplave, jestive bobice veličine graška, djelotvorne protiv lošeg daha, koje se koriste i kao začin. Sušene, mljevene bobice služe kao zamjena za biber dok se cijela zrna stavljaju u različite sosove. Beru se od novembra do kraja januara. Listovi daju poseban ukus jelima sa mesom, naročito jagnjetini i svinjetini.
Mirta se smatrala svetom biljkom koja je u grčkoj mitologiji pripadala Afroditi i Demetri, a u rimskoj Veneri. Koristili su je kao afrodizijak i sadili u vrtovima da obezbijedi mir i ljubav među partnerima. Sitni beli cvetovi simbolizovali su čistoću i smirenost djevice Marije, a njihov slatkast miris njenu milost i ljubav. Јevreji je takođe smatraju jednom od četiri svete biljke, a kod pojedinih evropskih naroda cvijet mirte se nosi na venčanjima.
Osim kao začin, koristi se i u proizvodnji pića, a zbog umirujućeg i dezinfekcionog delovanja upotrebljava se za proizvodnju eteričnog ulja i lekovitih preparata. Pored eteričnog ulja, mirta sadrži i smolu, gorke sastojke, limunsku i jabučnu kiselinu. Za lekovite potrebe sakupljaju se samo listovi ili zajedno listovi i cvetovi, od maja do kraja avgusta.
Čaj od listova sprečava nadimanje, podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija i sinusa, pomaže u lečenju prehlada i infekcija disajnih puteva. Ulje grije i djeluje protivupalno pa se koristi za ublažavanje bolova kod reumatizma i artritisa. Koristi se u kozmetici, kao i u proizvodnji parfema. Eterično ulje mirte razbuđuje, poboljšava koncentraciju, povećava hrabrost i samopouzdanje.
Ekstrakt biljke pomaže kod čira na želucu i problema sa varenjem, bolesti creva i bešike. Štiti sluzokožu usta i osetljive desni, a podstiče i rast kose.
Liker daje snagu
Narodni lekari preporučuju liker od rakije i bobica mirte za poboljšanje opšteg zdravlja organizma. Ovaj napitak se pravi od 350 g bobica, 300 g šećera i litar domaće rakije. Sve sastojke pomešajte u staklenoj boci i ostavite da odstoji četiri do pet nedjelja, uz povremeno mućkanje. Nakon toga sadržaj prociedite i liker pijte ujutru po jednu čašicu na prazan stomak, prenose Večernje novosti.
Miris opušta i uspavljuje
Pomalo gorak, pikantan ukus lišća mirte poboljšava aromu jestivog ulja, sirćeta ili rakije. Sveži pupoljci i cvetovi bez gorkih zelenih dijelova se dodaju salatama od povrća i voća.
Takođe, osušeni cvetovi i listovi dugo zadržavaju miris pa su pogodni za mirišljave vrećice koje se stavljaju u garderobere. Ukoliko ih stavite u jastuk, učiniće da se opustite i lakše utonete u san.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: novosti.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom