U prohladnim i hladnim danima i noćima, počinjemo da mislimo o tome da se možemo ugrejati sa nekim aromatičnim napitkom od biljaka.
Osigurani sa najraznovrsnijim biljkama kod kuće, kao i sa bar dve tegle meda, opušteno možemo da kažemo da smo spremni za ljutu zimu. Naravno, bogatstvo biljaka na našoj geografskoj širini nam daje mogućnost ne samo da se ugrejemo uz pomoć čajeva, nego i da se lečimo od raznih bolesti.
Smokve su izuzetno korisno i ukusno voće, ali malo ljudi zna da listovi drveta smokve imaju svoje koristi za organizam. Napitak od listova smokve se preporučuje kod ljudi sa astmom, i koji pate od dijabetesa.
Listovi smokve se preporučuju ljudima koji imaju problem sa plućima, kao i onima koji pate od čireva u želucu.
Osim toga, napitak od listova smokve skida šećer u krvi i smanjuje nivo lošeg holesterola, navodi se u istraživanjima. Listovi se mogu koristiti i na spoljašnji način - za lečenje čireva i kurjeg oka.
Evo i recepta za magični čaj od listova smokve, koji se može koristiti kod problema sa dijabetesom, kod ljudi koiji imaju bronhitis, kao i kod asmatičara.
Za napitak vam je potrebno lita vode i ne više od 3 dobro oprana lista smokve. Stavite listove u hladnu vodu i uključite ringlu - smesa treba da se kuva p15 minuta, nakon toga skinite sa vatre. Procedite napitak i pijte dva ili tri puta tokom celog dana.
Posebno polularan lek za čireve u želucu je žvakanje listova, a prema nekim izvorima - listovi su prirodan antioksidant, pomažu kod gubitka kilograma. Što se tiče lečenja čireva, listovi se stavljaju spoljašnje, kao obloga.
Korisna svojstva listova smokve se koriste i kod zapušenih krvnih sudova - bolest, koja je popularna pod imenom Bierger. Oni koji pate od visokog krvnog pritiska takođe se mogu osloniti na čaj od ovih listova.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus