Dosta vam je bacanja namirnica koje nakon dana dana smekšaju i istrule? Predlažemo vam kako da čuvati najčešće korišćeno voće i povrće kako bi bili sigurni da će trajati duže.

Kako čuvati povrće?

Ono što bi prvo trebalo da znate jeste da uklonite svu ambalažu oko plodova ili ih bar otpustite da povrće može da diše.

Kupus – Ako ga držite na hladnoj površini, moći će da traje do nedelju dana, a ukoliko počne da vene, treba samo odvojiti spoljne listove. Kupus može da počne da gubi vlagu nakon nedelju dana, tako da ga je najbolje koristiti u najkraćem mogućem roku.

Šargarepa – Ono što prvo treba da učinite jeste da joj odsečete vrhove kako bi duže zadržala svežinu. Ona se može čuvati na nekoliko načina, a neki od toga su da ih stavite u prostoriju sa dosta vlage, da ih umotate u krpu ili ubrus  ili da ih stavljate u hladnu vodu svakih nekoliko dana, ako želite da je održite svežom.

Pečurke – Treba ih držati u frižideru i u originalnom omotu.  Ako koristite samo nekoliko pečuraka iz pakovanja, probajte da otvorite samo ugao plastične folije i uzmete koliko vam je potrebno. Zatim pokrijte papirom i sa više plastične folije i vratite u frižider.

Krompir – Kao beli i crni luk, i krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu, kao što su kutije u mračnom prostoru ili odloženo u papirnim kesama.

Krastavac – Ukoliko želite da ostane svež duže vreme, umotajte ga u vlažan ubrus ili krpu i odložite u frižider.  A ako planirate da ih jedete u roku od dan ili dva nakon kupovine, dovoljno je da ih odložite u hladnu prostoriju.

Kako čuvati voće?

Banane – Ako banane nećete upotrebljavati odmah nakon kupovine, onda ih nikako ne ostavljajte povezane jer tako brže sazrevaju. Odvojite svaku bananu, držite ih na polici ili u rupičastoj korpi, kako bi se omogućila cirkulacija vazduha.

Grožđe – Najčešća greška koju ljudi čine kada skladište grožđe je to što ga operu pre odlaganja u frižider. Jeste da će tako ukloniti nečistoće sa grožđa, ali voda će imati loše uticati na plod.

Nektarine – Kao i kajsije, mogu se držati u frižideru samo ako su zrele. Najbolje ih je izvaditi dan ili dva pre nego što planiramo da ih upotrebimo, kako bi omekšale na sobnoj temperaturi.

Maline – Operite bobice u rastvoru napravljenom od jedne četvrtine sirćeta i tri četvrtine  vode. Postavite ih u plastičnu činiju sa papirom na dnu, koji ćete menjati kada postane vlažan.

Kivi – Držite ga na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a zatim ga odložite u frižider. Ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od 1 – 2 nedelje.