Proleće je stiglo, pa tako i period u kome se mnogo ljudi žali na prolećni umor. Oni se osećaju nemoćno, neprestano im se spava, ali u isto vreme imaju probleme sa snom.

Kod prolećnog umora takođe se događa gubitak apetita i česte glavobolje.

Zbog toga se preporučuje da se pređe na takozvanu zelenu hranu - različite vrste svežih salata, sveži zeleni začini, druge vrste zeleniša poput koprive, zelja... Svi oni sadrže materije koje su važne za zdravlje ljudi.

Tokom proleća, umor je uzrokovan i dugotrajnim periodom konzumacije mesa i mesnih proizvoda. Nedostatak dovoljno vitamina su razlog umora i zato je za naš organizam dobro da konzumiramo luk i rotkvice.

Rotkvice su izuzetno bogate različitim vitaminima. Pored toga, one sadrže mnogo kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa. Salata u kojoj ima rotkvica podstiče apetit.

Rotkvice sadrže dosta vitamina C - skoro toliko, koliko i citrusno voće. One takođe sadrže vitamin A i vitamine iz grupe B, koji su važni za dobar rad nervnog sistema.

Rotkvice pročišćujuće delujuju na organizam, one pomažu da se iz organizma izbace toksini i mikroorganizmi koji utiču na stvaranje bolesti. Zbog toga se preporučuje da se u salate tokom proleća stavlja više rotkvice, kao i luka.

Luk takođe jako koristan. On normalizuje varenje, štiti od prehlada, gripa i drugih virusnih oboljenja.

Konzumacija luka reguliše šećer u krvi i krvni pritisak, čisti krv i poboljšava rad nervnog sistema. Pored toga, luk ubrzava razmenu materija.

Ukoliko na početku proleća u svoj meni uključite više salata sa rotkvicama i lukom, osetićete da će prolećni umor brzo otići ili se uopšte neće pojaviti.

Kao što vidite, postoje načini da se izborite sa fizičkom nelagodnošću tokom prolećnih meseci.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs/bonapeti.rs