Proleće je stiglo, pa tako i period u kome se mnogo ljudi žali na prolećni umor. Oni se osećaju nemoćno, neprestano im se spava, ali u isto vreme imaju probleme sa snom.
Kod prolećnog umora takođe se događa gubitak apetita i česte glavobolje.
Zbog toga se preporučuje da se pređe na takozvanu zelenu hranu - različite vrste svežih salata, sveži zeleni začini, druge vrste zeleniša poput koprive, zelja... Svi oni sadrže materije koje su važne za zdravlje ljudi.
Tokom proleća, umor je uzrokovan i dugotrajnim periodom konzumacije mesa i mesnih proizvoda. Nedostatak dovoljno vitamina su razlog umora i zato je za naš organizam dobro da konzumiramo luk i rotkvice.
Rotkvice su izuzetno bogate različitim vitaminima. Pored toga, one sadrže mnogo kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa. Salata u kojoj ima rotkvica podstiče apetit.
Rotkvice sadrže dosta vitamina C - skoro toliko, koliko i citrusno voće. One takođe sadrže vitamin A i vitamine iz grupe B, koji su važni za dobar rad nervnog sistema.
Rotkvice pročišćujuće delujuju na organizam, one pomažu da se iz organizma izbace toksini i mikroorganizmi koji utiču na stvaranje bolesti. Zbog toga se preporučuje da se u salate tokom proleća stavlja više rotkvice, kao i luka.
Luk takođe jako koristan. On normalizuje varenje, štiti od prehlada, gripa i drugih virusnih oboljenja.
Konzumacija luka reguliše šećer u krvi i krvni pritisak, čisti krv i poboljšava rad nervnog sistema. Pored toga, luk ubrzava razmenu materija.
Ukoliko na početku proleća u svoj meni uključite više salata sa rotkvicama i lukom, osetićete da će prolećni umor brzo otići ili se uopšte neće pojaviti.
Kao što vidite, postoje načini da se izborite sa fizičkom nelagodnošću tokom prolećnih meseci.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno