Seme maka je korisno sa zdravstvene tačke gledišta.

Sastojci semena maka se javljaju kao veoma dragocene materije među kojima su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen, cink. Oni su odgovorni za niz zdravstvenih koristi, od kojih neke nisu dobro poznate, ali su veoma dragocene.

Seme maka

Seme maka ima analgetički i antioksidansni efekat, pomaže kod nesanice, budući da alkaloidi u njemo imaju umirujuće dejstvo. U njemu sadržan magnezijum obezbeđuje dobar kvalitet sna, garantujući i mir sve vreme tokom noćnog odmora. Pre sna se preporučuje toplo mleko sa semenom maka.

Ono je dragoceno sredstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom i predstavlja prevenciju protiv formiranja kamenja u bubrezima.

Seme u sušenom stanju sadrži alkaloide morfin, kodein, papaverin. Male doze njih su analgetička sredstva, imaju i blagotvoran uticaj na nervni sistem.

Seme maka je veoma popularno u kulinarstvu kao dodatak proizvodima od testa i kolačima, sosovima i različitim jelima. Ne samo da seme maka poboljšava ukus hrane u koju se doda, nego ima svoje koristi za fiziološke procese u telu. Dijetalna vlakna koja sadrži pomažu peristaltici creva i štite od zatvora. Oni su prevencija i protiv dijabetesa tipa 2.

Koristi od semena maka

  • Seme maka sadrži i niz vitamina iz grupe B. Vitamini B-kompleksa su deo metaboličkih procesa sa učešću masnoća i ugljenih hidrata, tj. oni pomažu u snabdevanju tela energijom, poboljšavaju stanje muskulature, srca, kože, a takože i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
  • Oleinska i linolna kiselina smanjuju proizvodnju lošeg holesterola i povećavaju nivoe dobrog.
  • Rane brže zarastaju prilikom upotrebe makovog semena.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  
Izvor: bonapeti.rs