Borove šišarke se cene i koriste zbog njihovog odličnog delovanja na disajne puteve. Zahvaljujući eteričnim uljima i drugim korisnim sastojcima koje sadrže, one savršeno čiste pluća i bronhije od nakupljenog sekreta, olakšavaju disanje i bore se sa upalama.

One se izuzetno uspešno koriste protiv astme, raka pluća, bronhitisa, pneumonije, otežanog disanja i dugotrajnog kašlja, za čišćenje pluća nakon bolesti ili izbacivanja cigareta.

U narodnoj medicini postoji mnogo opcija za njihovu primenu protiv respiratornih bolesti. Jedan manje poznat, ali veoma efikasan narodni lek na bazi šišarki bora je lekovito borovo mleko.

Neosporna je činjenica da mleko sadrži mnogo biološki aktivnih materija koje su potrebne ljudskom organizmu i da izvlači toksine iz tela.

Osim svog blagotvornog uticaja na disajne puteve, borovo mleko će ojačati imuni sistem, umiriće nerve i pomoći će digestivnom traktu da dobro radi. Takođe, ono može da se uzima i profilaktički radi održavanja dobrog zdravlja.

BOROVO MLEKO

Potrebne su nam mlade zelene šišarke (pupoljci) borovog drveta. One se sakupljaju od maja do avgusta (u zavisnosti od regiona, nadmorske visine, klime). Borovi pupoljci treba da budu vez oštećenja, prosečne veličine otprilike 4 cm. Kada ih sakupljate, obratite pažnju na samo drvo - ono mora da bude zdravo.

Sastojci:

3 zelene šišarke

500 ml mleko (najbolje kozije)

mali komadić borove smole

Priprema:

Obilno isperite pupoljke i dodajte ih u ključalo mleko. Odmah stavite i komadić borove smole. Ostavite da vri pola minuta i nakon toga sipajte u termos, gde ćete zapariti smesu 3-4 sata. Ukoliko nemate termos, stavite u posudu sa čvrsto prijanjajućim poklopcem i uvijte debelom tkaninom.

Zatim procedite mleko kroz nekoliko slojeva gaze. Nakon temeljnog pranja šišarke mogu da se koriste još nekoliko puta. Ukoliko je potrebno smola može da se doda i drugi put, s obzirom na to da smanjuje svoj obim svakim kuvanjem.

Borovo mleko treba da se pije uveče pre spavanja i ujutru na prazan stomak - po jedna čaša. Proces lečenja traje 1-2 meseca.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs/bonapeti.rs