Guarana je zimzelena biljka koja raste na području Venecuele i severnog Brazila . Biljka uspeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše. 

Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi u sebi imaju crne semenke oko kojih je beli sloj pa izgledaju poput očiju. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od detinjstva, zajedno sa majčinim mlekom, pa je ona sastavni deo njihove ishrane. 

Svoju dugovečnost povezuju s guaranom, koju nazivaju "eliksirom dugog života". Domoroci kažu da je guarana "hrana i lek koji čini ljude jakima i otpornim do poodmakle dobi, a ženama daje baršunastu kožu , bez bora i celulita“.  

Seme i smola guarane upotrebljavaju se u obliku praha , alkoholnog ekstrakta, kapsula, tableta, sirupa i čaja s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje.

Pogledajte i Čudotvorna biljka iz Amazonske prašume leči rak?

Lekovita svojstva guarane

Guarana sadrži fitohemikalije poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitohemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti. Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim preparatima za mršavljenje i skidanje celulita. Guarana deluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje creva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crevnih poremećaja.

Služi i kao diuretik, za lečenje infekcija mokraćnog sistema, proliva, bolnih menstruacija i glavobolja .

Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje teskobu, štiti neurone i pozitivno utiče na seksualnu želju kod oba pola.

Lekari preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka.

Ova biljka služi i kao srčani stimulans i pomaže osobama sa niskim krvnim pritiskom.

Stručnjaci ovoj biljci pripisuju i prevenciju karcinoma.

Pogledajte i Lekovita svojstva voćke kumkvat

Lekovito delovanje guarane :

-povećava budnost i koncentraciju

-okrepljuje telo

-smanjuje umor i napetost

-povećava nivo energije

-potpomaže mršavljenju

-ublažava glavobolju i migrenu

-pomaže kod niskog pritiska

-povećava libido

-čisti creva

-štiti organizam od mnogih bolesti

Guarana je najpopularnija zbog svojih stimulativnih svojstava. Zbog toga se često koristi u energetskim i vitaminskim napicima i sredstvima za podsticanje gubitka viška kilograma.

Kao prirodni stimulans, guarana se preporučuje osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe da izvuku maksimum kada je to najpotrebnije. Koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportista.

Guarana i kofein

Delovanje guarane ponajpre se povezuje s delovanjem kofeina. Naime , guarana sadrži između tri i sedam posto kofeina što je znatno više od kafe koja u sebi sadrži jednu do dva posto kofeina. Kofein iz guarane stimuliše centralni nervni sistem, smanjuje apetit i ublažava psihički i fizički umor .

Ali, za razliku od kofeina iz kafe ili čaja, guarana ne izaziva negativne efekte, kao što su lupanje srca ili ubrzan puls .

Kofein iz guarane se oslobađa znatno sporije pa je njegovo stimulišuće delovanje duže i traje oko šest sati.

Osim toga, guarana ne sadrži dodatne uzbuđujuće materije, kao što je furfural, koje su prisutne u kafi.

Napomena

Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska treba da konzumiraju guaranu s oprezom. Nemojte koristiti guaranu u poslepodnevnim ili večernjim satima, jer može izazvati nesanicu. Čak ni s prirodnim stimulansima ne treba preterivati. Koristite ih samo kada je to zaista neophodno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Tanjug