Savršen kolač za hladne zimske dane... Mirisna pita koja mami na još.

Potrebno je:

200 g maslaca

200 g šećera u prahu

3 jaja (odvojiti žumanca i belanca)

1 kašičica cimeta u prahu

1 kašičica sode bikarbone

3/4 kilograma brašna

1 kg kiselih jabuka

125 g suvog voća

Priprema:

U posudu staviti 200 grama maslaca, 200 grama šećera u prahu i 3 žumanceta. Maslac sa jajima i šećerom penasto umutiti, dodati 1 kašiku cimeta u prahu i isto toliko sode bikarbone. U umućenu masu postepeno dodavati ¾ kilograma brašna, zamesiti testo, pa ga podeliti na polovine.

Oguliti 1 kilogram nakiselih jabuka i tanko ih iseći. Polovinu testa staviti u pleh. Preko razvučenog testa staviti jabuke i 125 grama suvog grožđa koje prethodno valja držati neko vreme u vrućoj vodi. Sad staviti drugi deo razvučene kore.

Preostalim belancima premazati površinu testa, ravnomerno poravnati, zatim zasuti krupno tucanim šećerom, izmešati s jednom šakom krupnije tucanih oraha. Sad staviti u pećnicu, ispeći, toplu posuti šećerom i poslužiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: njamfood.com