Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salamice. Veoma je lepa za dekoraciju, a ukus joj je odličan, pa će zasigurno oduševiti sve koji je probaju!
Sastojci:
100 g tamne čokolade
100 g mlečne čokolade
mali prstohvat soli
80 g maslaca
1 vanilin šećer
75 ml mleka
25 ml turske kafe
200 g spekulas čajni keks
100 g prženih lešnika
Za valjanje:
par kašika šećera u prahu
Priprema:
Lešnike tostirajte na dobro zagrejanom suvom tiganju, ohladite ih, skinite im opnu, pa nožem grubo usitnite. Na dasci grubo narežite i spekulas keks. Obe vrste čokolade grubo usitnite nožem, maslac narežite na kockice, pa stavite sve zajedno u vatrostalnu posudu i otopite na pari. Dodajte malo soli i dobro izmešajte. Dodajte vanilin šećer, mleko i kafu. Još jednom izmešajte. Dodajte usitnjene lešnike i keks, izmešajte špatulom da se sve dobro poveže. Ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, potom prebacite u frižider i ohladite jedno 30 minuta (da se smesa ohladi, ali ne i skroz stisne). Veći komad prozirne folije stavite na radnu površinu, pa na njega kašikom slažite smesu u ravnomernu liniju dužine 20 cm, širine oko 5 cm. Zamotajte dobro u prozirnu foliju, zatvorite krajeve, pa pomoću folije formirajte salamu. Foliju uhvatite za krajeve, pa salamu zavrtite u vazduhu kako bi se smesa ravnomerno rasporedila. Stavite na radnu površinu, pa rukama kratko izrolajte. Neka salama bude dužine oko 25 cm, a prečnik 5 cm. Zajedno s folijom stavite u frižider da se dobro ohladi (najmanje 5 sati, a najbolje preko noći). Dobro ohlađenu salamu uvaljajte obilno u šećer u prahu, lagano ga utrljajte hladnim rukama (pazite da se čokolada ne počne topiti), ukrasite ga koncem kao da vežete salamu i ohladite do posluživanja. Skuvajte omiljenu kafu, narežite finu, aromatičnu čokoladnu salamu na deblje šnite i poslužite.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem