Često kuvanje nekada postane problem, jer više ne možete da smislite šta da kuvate za ručak. Evo jedne odlične ideje.
Krem supa od pečuraka
Ova supa ima fantastičan pun ukus i veoma je hranljiva.
Potrebni sastojci
600 g različitih pečuraka
1 luk
2 stabljike celera
3 čena beloh luka
nekoliko grančica svežeg peršuna
nekoliko grančica svežeg timijana
maslinovo ulje
1,5 litar pilećeg bujona
75 g pavlake
ekstradevičansko maslinovo ulje
Priprema
Pečurke očistite četkom i tanko nasecite. Ogulite i tanko nasecite crni i beli luk, tanko nasecite celer, odsecite listiće peršuna pa sitno naseckajte stabljike. Iseći listiće timijana.
Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte malo maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršuna, listiće timijana i pečurke, poklopite posudu pa ostavite da se sve lagano dinsta dok ne omekša.
Iz posude izvadite 4 kašike pečuraka i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte bujon, pričekajte da supa provri na srednje jakom plamenu, a zatim ga smanjite i ostavite da sve vri 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim biberom pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.
U supu stavite pavlaku, pričekajte da još jednom provri pa isključite vatru. Odzgo stavite za dekoracijupečurke koje ste ostavili sa strane. Naseckajte peršun.
Čorbu polužite toplu uz dodatak preprženih kriški hleba.
Pržena govedina s pirinčem
Tajna uspeha ovog recepta krije se u tome da sastojke treba jako brzo mešati i to na vrlo jakom plamenu. Sve sastojke, stoga, pripremite unapred i neka vam budu pri ruci.
Potrebni sastojci
150 g pirinča dugog zrna
1 čen belog luka
komadić od 2,5 cm đumbira
6 glavica mladog luka
nekoliko grančica svežeg korijandera
2 sveže crvene ćili paprike
250 g goveđih leđa ili odreska
ulje od kikirikija
1 puna šaka egzotičnih pečuraka, npr. šitake
2 velika jaja
riblji sos
manje slan sojin sos
susamovo ulje
po želji: 1 limeta
Priprema
Pirinač skuvajte, ocedite, raširite po većem tanjiru i ostavite da se ohladi. Dok se hladi, očistite beli luk i đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na četvrtine, pa sve stavite u mini-seckalicu.
Odsecite listiće korijandera i 1 1⁄2 čilija (po želji ga očistite od semenki). Sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.
Govedinu tanko nasecite na komade veličine zalogaja.
U šerpi na jačoj vatri ugrejte 1 kašiku ulja od kikirikija, pa dodajte govedinu. Mešajte minut ili dok ne poprime smeđu boju. Mesu dodajte začinsku pastu i pečurke. Pržite 2 minuta pa dodajte ohlađenu pirinač, pržite i neprekidno mešajte još 2 minuta Očistite i tanko nasecite preostali mladi luk i čili.
Sastojke u šerpi pomerite jednu stranu, na prazan prostor razbijte jaja i malo ih promešajte. Kad budu srednje pečena, ali i dalje mekana, pomešajte ih s pirinčem i sklonite s plamena. Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim sosom, dodajte susamovim uljem, sve posipajte sačuvanim korijanderom i naseckanim mladim lukom. Po želji uz jelo poslužite i kriške limete kojom možete poprskati jelo.
Jednostavne palačinke
Ovaj univerzalni recept možete pripremiti u slatkoj ili slanoj verziji, zavisi šta više volite.
Potrebni sastojci
3 velika jaja
125 g višenamenskog brašna
250 ml mleka
neslani maslac
Priprema
Jaja razbijte u posudu, dodajte im brašno, mleko i prstohvat morske soli pa sve izmešajte ručnim mikserom. Ostavite smesu da odstoji 15 minuta.
U velikoj posudi rastopite maslac (ili malo ulja ako želite malo zdravije palačinke). Posudu nagnite da rastopljeni maslac prekrije dno.
Ulijte 1 kutlaču testa, ponovo nagnite posudu da se razlije, pecite 1 do 2 minute ili dok se palačinka ne odlepi. Kad požuti s donje strane, okrenite je na drugu stranu i pecite još minut ili dok ne bude pečena.
Palačinke odmah poslužite s omiljenim nadevom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor:tportal.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom