Često kuvanje nekada postane problem, jer više ne možete da smislite šta da kuvate za ručak. Evo jedne odlične ideje.

Krem supa od pečuraka

Ova supa ima fantastičan pun ukus i veoma je hranljiva.

IDEJA ZA VAS: Kompletan ručak za celu porodicu! (RECEPTI)
Foto: Profimedia profimedia-0335491906

Potrebni sastojci

600 g različitih pečuraka

1 luk

2 stabljike celera

3 čena beloh luka

nekoliko grančica svežeg peršuna

nekoliko grančica svežeg timijana

maslinovo ulje

1,5 litar pilećeg bujona

75 g pavlake

ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema

Pečurke očistite četkom i tanko nasecite. Ogulite i tanko nasecite crni i beli luk, tanko nasecite celer, odsecite listiće peršuna pa sitno naseckajte stabljike. Iseći listiće timijana.

Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte malo maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršuna, listiće timijana i pečurke, poklopite posudu pa ostavite da se sve lagano dinsta dok ne omekša.

Iz posude izvadite 4 kašike pečuraka i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte bujon, pričekajte da supa provri na srednje jakom plamenu, a zatim ga smanjite i ostavite da sve vri 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim biberom pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.

U supu stavite pavlaku, pričekajte da još jednom provri pa isključite vatru. Odzgo stavite za dekoracijupečurke koje ste ostavili sa strane. Naseckajte peršun.

Čorbu polužite toplu uz dodatak preprženih kriški hleba.

Pržena govedina s pirinčem

Tajna uspeha ovog recepta krije se u tome da sastojke treba jako brzo mešati i to na vrlo jakom plamenu. Sve sastojke, stoga, pripremite unapred i neka vam budu pri ruci.

IDEJA ZA VAS: Kompletan ručak za celu porodicu! (RECEPTI)
Foto: Profimedia profimedia-0209189574

Potrebni sastojci

150 g pirinča dugog zrna

1 čen belog luka

komadić od 2,5 cm đumbira

6 glavica mladog luka

nekoliko grančica svežeg korijandera

2 sveže crvene ćili paprike

250 g goveđih leđa ili odreska

ulje od kikirikija

1 puna šaka egzotičnih pečuraka, npr. šitake

2 velika jaja

riblji sos

manje slan sojin sos

susamovo ulje

po želji: 1 limeta

Priprema

Pirinač skuvajte, ocedite, raširite po većem tanjiru i ostavite da se ohladi. Dok se hladi, očistite beli luk i đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na četvrtine, pa sve stavite u mini-seckalicu.

Odsecite  listiće korijandera i 1 1⁄2 čilija (po želji ga očistite od semenki). Sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.

Govedinu tanko nasecite na komade veličine zalogaja.

U šerpi na jačoj vatri ugrejte 1 kašiku ulja od kikirikija, pa dodajte govedinu.  Mešajte minut ili dok ne poprime smeđu boju. Mesu dodajte začinsku pastu i pečurke. Pržite 2 minuta pa dodajte ohlađenu pirinač, pržite i neprekidno mešajte još 2 minuta Očistite i tanko nasecite preostali mladi luk i čili.

Sastojke u šerpi pomerite jednu stranu, na prazan prostor razbijte jaja i malo ih promešajte. Kad budu srednje pečena, ali i dalje mekana, pomešajte ih s pirinčem i sklonite s plamena. Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim sosom, dodajte susamovim uljem, sve posipajte sačuvanim korijanderom i naseckanim mladim lukom. Po želji uz jelo poslužite i kriške limete kojom možete poprskati jelo.

Jednostavne palačinke

Ovaj univerzalni recept možete pripremiti u slatkoj ili slanoj verziji, zavisi šta više volite.

IDEJA ZA VAS: Kompletan ručak za celu porodicu! (RECEPTI)
Foto: Profimedia  profimedia-0317146068

Potrebni sastojci

3 velika jaja

125 g višenamenskog brašna

250 ml mleka

neslani maslac

Priprema

Jaja razbijte u posudu, dodajte im brašno, mleko i prstohvat morske soli pa sve izmešajte ručnim mikserom. Ostavite smesu da odstoji 15 minuta.

U velikoj posudi  rastopite maslac (ili malo ulja ako želite malo zdravije palačinke). Posudu nagnite da rastopljeni maslac prekrije dno.

Ulijte 1 kutlaču testa, ponovo nagnite posudu da se razlije, pecite 1 do 2 minute ili dok se palačinka ne odlepi. Kad požuti s donje strane, okrenite je na drugu stranu i pecite još minut ili dok ne bude pečena.

Palačinke odmah poslužite s omiljenim nadevom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:tportal.hr