Ako volite brza i ukusna jela ovo su super recepti za vas.
SARMICE OD BLITVE
POTREBNO JE:
500 g mešanog mlevenog mesa, 12 većih debljih listova blitve, 2 kriške starog hleba, 1 jaje, 2 čena belog luka, 2 dl vode, 1 dl paradajz pirea, so, biber, mešavina suvih začina, 2 dl kisele pavlake.
PRIPREMA:
Operite blitvu, odrežite koren i stanjite središnje rebro lista, pa ih stavite u veću količinu vode i blanširajte ih minut-dva da listovi smekšaju. Listove ocedite, isperite ih hladnom vodom i ostavite u cediljki. Mleveno meso naglo ispržite na mešavini maslinovog i suncokretovog ulja, tek toliko da dobije smeđu boju. Maknite s vatre, dodajte začin, peršun, beli luk, so, biber. Promešajte i pustite da se malo ohladi. Potom dodajte jaje i stari hleb koji ste pre toga potopili u mleko. Sjedinite sve sastojke i time punite listove blitve i uvijajte u sarmice. U prikladnu posudu gusto ih poređajte i prelijte vodom umućenom s paradajz pireom. Prekrijte sa aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni 45 minuta, pa sklonite foliju i pecite još 15 min. da lepo porumene. Po želji ih možete preliti kiselom pavlakom.
ŠARENE PILEĆE ĆUFTICE
POTREBNO JE:
300 g mlevenog pilećeg filea, 1 veća šargarepa, 2 glavice crnog luka, 1 manja tikvica, mešavina suvog začina, so, biber.
PRIPREMA:
Povrće sameljite u seckalici, pa sjedinite s mesom u jednoličnu masu i formirajte ćuftice. Zagrejte ulje i kratko popržite ćuftice sa svih strana. Poslužite uz bareni pirinač.
PIRINAČ SA MLEVENIM MESOM
POTREBNO JE:
300 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 2-3 šargarepe, 150 g pirinča, 1 kocka za supu, mirođija, peršun, bosiljak, ulje.
PRIPREMA:
Na ulju s malo vode prodinstajte crni luk, dodajte šargarepu i još malo dinstajte. Kada se povrće upržilo, dodajte mleveno meso, pa nastavite prženje. Dodajte suve začine i kocku za supu. Zatim dodajte pirinač i nalijte s pola litre vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, pa ostavite poklopljeno na toploj ringli.
KREMASTE PUNJENE PAPRIKE
POTREBNO JE:
1/2 kg junećeg buta, 1 veća glavica luka, 1 veća ili 2 manje šargarepe, 1/2 šolje pirinča, peršun, 2 čena belog luka, so, biber, mešavina suvih začina, mlevena crvena paprika, 1/2 l paradajz soka, 1 kg paprika, 1 veći paradajz, ulje, 2-3 kašike brašna.
PRIPREMA:
Sitno iseckajte luk, propržite ga lagano na malo ulja, dodajte sitno naseckanu šargarepu, mleveno meso, seckani peršun, pirinač, beli luk i začine. Nalijte sa malo vode i prodinstajte. Paprike operite, izdubite im sredinu i ostavite da se iscede. Napunite paprike pripremljenim filom, pa ih zatvorite tankim kriškama paradajza. Sve složite uspravno u veću šerpu. U posudi u kojoj se dinstalo meso dodajte vodu skoro dovrha i stavite da prokuva, pa kada proključa prelijte preko složenih paprika i zatim dodajte paradajz sok, so, biber i suvi začin. Kuvajte oko pola sata, pa po želji zapecite u rerni na 200 stepeni.
ZAPEČENO MLEVENO MESO SA LUKOM
POTREBNO JE:
400 g sitnih glavica crnog luka, 200 g dimljene slanine, 200 g šargarepe, 50 g pirinča, 300 g mešanog mlevenog mesa, 1 lovorov list, 2-3 čena belog luka, 1/2 veze peršuna, 1/2 veze celerovog lista, 3 kašike paradajz sosa, 3 kašike prezli, malo maslaca, 60 g kačkavalja, so, mleveni biber, ulje.
PRIPREMA:
U tiganju, bez ulja, propržite slaninu dok ne ispusti višak masnoće. Na ulju propržite cele glavice crnog luka. Povremeno protresite posudu da bi se luk ispržio sa svih strana. Na krupno rende izrendajte šargarepu i posle 10 minuta prženja luka dodajte šargarepu. Posolite, dodajte pirinač i meso i nalijte toplom vodom koliko da prekrije masu. Dodajte lovorov list i iseckani beli luk, kada bude upola kuvano seckani peršun i celer, paradajz sos, začinite. Kuvajte 10 minuta, pa masu preručite u vatrostalnu posudu za pečenje. Preko sipajte slaninu i pospite prezlama, stavite nekoliko listića maslaca i ubacite u rernu da se dopeče 30 minuta.
Izvor: zena.blic.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom