Ove sarmice se pripremaju od ribanog ili kupusa sečenog na rebarca i jednako su ukusne kao i obične sarmice.

Prava zavijena sarma se može napraviti od iste smese. Ako želite da pravite veći broj sarmica, udvostručite mere.

Potrebno je:

500 g mlevenog mesa

1 glavica kiselog kupusa sečenog na rebarca (fino i tanko)

150 g pirinča (ili dodati po želji kako ko voli)

2 štapa seckanog celera

1 glavica seckanog crnog luka

2 čena seckanog belog luka

50 ml ulja

4 pune kašike sosa od paradajza ili kečapa domaćeg

nekoliko struka sveže seckanog peršuna

soli i bibera po ukusu, malo karija

malo sitno seckane slaninice da zamiriše meso

Priprema:

Sve gore pomenute i pripremljene sastojke dobro izmešati.

Proverite da li je dovoljno slano i dodajte još soli i začina prema vašem ukusu. Od ove mase praviti malo veće loptice i ostaviti na stranu.

Sečeni kupus oprati od soli u hladnoj vodi i ocediti dobro.

Ređati u šerpu ili dublju posudu (najbolje u zemljanu i peći u rerni) red sečenog kupusa, pa onda red kuglica da prekrije kupus, pritiskajući rukama kuglice na dole da se što bolje upiju u kupus i sve tako dok se materijal ne utroši. Završni red treba da je kupus.

Ako spremate zapršku (klasičnu s brašnom), pripremljene sarmice nalijte samo vodom da voda prekrije sarmice, a ako ne želite zapršku, u vodu stavite 3 kašike sos paradajza i dobro izmešajte i prelijte sarmice.

Staviti na laganu vatru 185°C u rernu da se krčkaju oko 3 sata. Povremeno pogledati ako je potrebno dosipati vode.

Kad je gotovo, pustiti da se prohladi i vaditi kašikom sarmice pazeći da ih ne razdrobite. Ako ste ih dobro slagali u posudu, svaka kuglica će biti umotna u kupus . Prijatno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: serbiancafe.com