Tri recepta za boraniju koju će svi s odušvljenjem jesti.
Iako nikada nije postala popularna kao pasulj, od boranije možete da pripremite ukusna i izdašna jela u kojima će uživati i najveći gurmani.
Boranija sa mlekom
Potrebno je:
0,5 kg boranije
glavica crnog luka
4 šargarepe
3 čena belog luka
suvi biljni začin
kašika brašna
kašika slatke začinske paprike
0,5 l vode
malo sveže mirođije
50 ml mleka
Priprema:
Ispržite na ulju crni i beli luk koje ste prethodno sitno iseckali. Dodajte očišćenu šargarepu isečenu na kolutove, pa boraniju i sve zajedno kratko propržite. Pospite boraniju brašnom, suvim biljnim začinom i slatkom začinskom paprikom. Prelijte vodom i mešajte da se brašno i paprika dobro rastvore. Kuvajte četrdesetak minuta na tišoj vatri, a pred kraj dodajte usitnjenu mirođiju i mleko.
Boranija sa piletinom
Potrebno je:
2 pileća bataka s karabatacima
2 glavice crnog luka
0,5 kg boranije
200 ml mleka
1 paradajz
kašika ulja
2 jajeta
peršun
so, biber
Priprema:
Skinite kožu i odvojte kosti od mesa, pa ga isecite na manje komade. Posolite meso i propržite ga na zagrejanom ulju. Kad meso porumeni, dodajte sitno iseckan luk i boraniju, pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte paradajz isečen na kockice, začinite po ukusu i nastavite s dinstanjem uz povremeno dolivanje vode.
Savršena boranija sa junetinom
Potrebno je:
1 kg boranije
400 g junetine od buta
glavica crnog luka
malo svežih listova celera
suvi biljni začin
200 ml soka od paradajza
kašičica slatke začinske paprike
ulje
so
2 kašičice skrobnog brašna
Priprema:
Iseckan luk propržite na malo ulja, pa dodajte junetinu isečenu na kocke. Začinite biljnim začinom, solju i biberom, propržite, pa nalivajte pomalo vodom i dinstajte dvadesetak minuta. Kad meso omekša, dodajte očišćenu boraniju, celerov list, začinsku papriku i sok od paradajza. Dodajte vode toliko da sve ogrezne, poklopite preko varjače, pa smanjite temperatura i krčkajte oko jedan sat. Proverite da li je meso raskuvano i po potrebi začinite solju i biberom. U malo vode razmutite brašno i dodajte gotovoj boraniji da se malo zgusne.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno