Orada je najcenjenija riba, a ovaj recept je toliko jednostavan i ukusan da će vas oduševiti na prvu loptu.
Recept za 2-3 osobe
Sastojci:
• 1 orada (oko 700 g)
• 1 limun
• so po ukusu
• 100 ml maslinovo ulje
• 1/2 vezice peršuna
• 1 čaša vina (250 ml)
Priprema:
Napraviti marinadu-pomešati maslinovo ulje, narendanu koricu limuna, sitno iseckan peršun i so. Očišćenu oradu oprati i osušiti ubrusom. Zaceći je vertikalno na tri mesta. Ribu staviti u posudu u kojoj će se peći, preliti marinadom , prstima istrljati ribu kako bi marinada dospela i u zareze i u unutrašnjost ribe. Ostaviti da se marinira minimum 2 sata. Okretati ribu s a vremena na vreme, da bi se obe strane ravnomerno marinirale. Sve ovo se može vršiti u posudi u kojoj će se peći. Rernu zagrejati na 200°C. Pre nego što ribu stavite u rernu, zaliti je čašom vina, poređati po ribi i ispod ribe limun nasečen na kolutove. Staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od veličine ribe. Riba je gotova kada se fino zapekla po površini i kada se zarezi “otvore”.
Pre serviranja posuti naseckanim peršunom ili prelivom od maslinovog ulja, peršuna i belog luka. Prilikom serviranja u tanjir svako parče preliti sa sosom od vina u kome se pekla.
Služiti uz prilog po želji-pirinač, krompir sa blitvom, krompir salata.
Izvor: prstohvatsoli.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus