Losos u marinadi
Sastojci:
450 g fileta lososa
1 dl meda
50 g senfa
1 kašičica maslinovog ulja
2 čena belog luka
so, biber
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
2. U posudi pomešajte med, senf, iseckan beli luk, malo ulja, so i biber.
3. Umočite losos u marinadu i stavite u frižider na pola sata.
4. Položite filete u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10-12 minuta.
5. Jelo poslužite uz krompir salatu ili bareno povrće.
Oslić u sosu od limuna
Sastojci
1/2 kg oslića
1 limun
belog luka
peršunov list
100 g brašna
2dl ulja
sok od 1 limuna
1 dl belog vina
so, biber
1. Filete oslica začinite, panirajte u brašnu i ispržite na ulju.
2. Napravite preliv od soka od limuna, sitno iseckanog belog luka, peršunovog lišća, belog vina i začinite po ukusu.
3. Na dno vatrostalne činije prvo poređajte kolutove limuna, preko njih stavite prženu ribu i sve zalijte pripremljenim prelivom.
4. Posudu s ribom stavite desetak minuta u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se zapeče.
5. Gotovu ribu u tanjirima prelijte saftom u kom se pekla.
Domaće rolnice s filom od malina
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog testa
400 g smrznutih malina
150-200 g mlevenog keksa
2 kesice vanilin šećera
100 g šećera u prahu
1 žumance (za premazivanje)
malo ulja
Priprema:
1. Maline prvo otopite, ocedite sok, pa ih izgnječite ili izmiksajte u blenderu. Dodajte im šećer u prahu, vanilin šećer i mleveni keks. Mešajte dok ne dobijete izjednačenu smesu. Ako je previše retka, dodajte još malo mlevenog keksa.
2. Lisnato testo stavite na radnu površinu posutu brašnom i istanjite u pravougaonik debljine 3 mm. Duž jednog kraja testa rasporedite fil, pa urolajte. Ako vam ostane višak testa sa strane, isecite ga. Od jednog pakovanja možete da napravite 2 ovakva rolata.
3. Dobijeni rolat na svaki centimetar zarežite samo malo (ne do kraja), tako da se poznaju prorezi. Nakon toga secite komade željene veličine.
4. Napravljene rolnice stavite na pleh obložen pek-papirom, pa ih premažite žumancetom umućenim s malo ulja i pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Lignje s pivom
Sastojci:
1,2 kg lignji
2 dl piva
1 šolja raženog brašna
2 belanca
ulje, so, biber
limun
Priprema:
1. Lignje očistiti i iseći na kolutiće. Umutiti belanca.
2. U široj činiji pomešati raženo brašno, kašiku ulja, so i biber, pivo i na kraju sneg od belanaca.
3. Lignje uvaljati u smesu i pržiti na ulju. Servirati uz limun.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus