Ako nemate ideju šta da spremate za večeru, pogledajte koje smo recepte izdvojili za vas. Ne zahtevaju puno vremena, a ukus je odličan.
Sloppy Joe - mleveno meso u zemički
Sastojci:
- 350 g mlevenog mesa (mešanog)
- 1 glavica crvenog luka (velika)
- 4 kašike kečapa
- 2 dcl paradajz soka
- so, biber, origarno, majčina dušica
- zemičke
Priprema:
U dubljem tiganju se zagrejte ulje, pa propržite luk dok ne dobije staklenastu boju. Zatim dodajte meso koje pržite dok ne porumeni. U međuvremenu dodajte začine: origano, bosiljak, so, biber i ostalo po volji. Dok se meso prži, pomešajte paradajz sok i kečap i polijte meso. Krčkajte nekih sat i po, a može i malo duže. Sami ocenite. Kada je meso gotovo stavite u izdubljene zemičke i poslužite za večeru.
Gurmanska pita od starog hleba
Sastojci:
- 500 g starog hleba
- 2 jajeta
- 600 ml mleka
- 400 ml jogurta
- 2 kašike sira
- susam
- so
- maslinovo ulje
- biber
- bosiljak
- peršun
- origano
- 300 g kobasica ili dimljene slanine
Prirpema:
Hleb isecite na kocke i prelijte ga mlekom i jogurtom, pa dodajte sir i ostavite oko 20 minuta da hleb upije sastojke i nabubri. Zatim dodajte razmućena jaja, začine i na kocke iseckanu kobasicu ili slaninu. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poprskan sa par kapi maslinovog ulja. Odozgo pospite susamom i opet poprskajte sa maslinovim uljem. Pecite 20-30 minuta na 220°C.
Pita sa mesom i prazilukom
Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa (najbolje svinjsko i juneće)
- pola kg praziluka (može i kg ako ste ljubitelj)
- 1 kisela pavlaka
- čaša kisele vode
- suvi biljni začin
- biber
- kore
- 3 jaja
- 1/2 šolje ulja
Priprema:
Praziluk sitno naseckajte i malo propržite. Onda dodajte meso i pržite dok ne bude gotovo. Začinite po ukusu. Zatim u tepsiji poređajte kore, pa preko meso i tako dok ne utrošite. U posudi pomešajte pavlaku, jaja, ulje i kiselu vodu. Zatim pitu isecite na kocke i prelijte je smesom koju ste napravili. Ostavite da odstoji 2 sata i zatim pecite na 250°C nekih sat vremena ili dok ne dobije boju.
Bela pita od makarona
Sastojci:
- 500 g makarona
- 1 l mleka
- 3 čaše jogurta
- 5 jaja
- 150 g mladog sira
- so i biber po ukusu
Priprema:
Makarone stavite u pleh za pečenje. U posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, jogurt, sir i po potrebi začinite. Sipajte preko makarona i promešajte.
Ostavite da odstoji sat vremena, uz povremeno mešanje da makarone dobro upiju preliv. Zagrejte rernu i pecite na 200°C dok pita lepo ne porumeni.
Domaća pica
Sastojci za testo:
- 1/2 šolje mleka
- kvasac
- so
- šećer
- šolja tople vode
- brašno po potrebi
Ostali sastojci:
- pelat
- šunka
- kačkavalj
- pečurke
- jaje
Priprema:
Rastopite kvasac sa malo soli i šećerom u toplom mleku. Zamesite žitko testo sa ovim mlekom, šoljom tople vode i brašnom po potrebi. Kada naraste, doda se brašna toliko da se testo ne lepi za ruke. Kada napravite testo preko njega sipajte dosta pelata, zatim šunku, kačkavalj i pečurke. Stavite da se peče na 180°C nekih pola sata, a 10 minuta pred kraj stavite jaje.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno