1. Patku dobro posolite spolja i iznutra. Pomešajte med, sirće i kašiku ulja, i time premažite patku sa svih strana.
2. U patku stavite pola pomorandže, očišćen praziluk (samo beli deo).
3. Stavite patku u podmazan pleh, podlijte vrućom vodom i pecite na 190 stepeni. Tokom pečenja je premazujte preostalom mešavinom meda, sirćeta i ulja i dodajte toplu vodu po potrebi.
4. Posle sat vremena pored patke stavite drugu polovinu pomorandže isečenu na kolutove i nastavite da pečete još oko sat vremena (dok meso ne omekša).
5. Za to vreme pripremite prilog, odnosno krokete od pirinča. Pirinač stavite u slanu kipuću vodu i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Sklonite s vatre i malo prohladite. Dodajte narendan sir, razmućeno jaje, đumbir, peršun i prezle, i sve dobro izmešajte. Rukom oblikujte male kuglice, a u sredinu svake stavite kockicu sira. Kuglice od pirinča uvaljajte u prezle i pržite u dubokom ulju dok ne postanu svetložute.
6. Pečenu patku izvadite iz pleha, a suvišnu masnoću ocedite. Saft procedite i izlijte u manju posudu. Dodajte đumbir, biber, vino i razmućen gustin s vodom. Zajedno kuvajte 1-2 minuta, stalno mešajuci. Po potrebi, sos još malo posolite.
7. Pečenu patku isecite i poslužite uz sos i krokete od pirinča.
Napomena: Sos ce biti još ukusniji ako mu dodate malo rendane kore pomorandže.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu