1. Oljuštite krompir, dobro ga operite i iseckajte ga na četvrtine. Posolite vodu i u nju dodajte krompir i nekoliko zrna bibera. Kuvajte sve zajedno na blagoj vari dok krompir dobro ne omekša.


Sastojci:

0,5 kg belog krompira

1,l vode

½ dl ulja

malo soli

3 manja čena belog luka

sveža mirođija

biber u zrnu

2. Za to vreme izgnječite 3 čena belog luka i sitno iseckajte mirođiju.

3. Kada krompir bude gotov, ocedite ga od vode, a zatim ga gnječite uz dodavanje ulja i belog luka. Pobiberite ga sveže mlevenim biberom, a zatim opet sve izgnječite. Obavezno probajte pire kako biste utvrdili da su ukusi dobro izmešani i podešeni.

4. Na kraju krompir pire pospite svežom mirođijom i poslužite ga dok je još topao kao dodataj jelu.

Napomena:

U posni krompir pire možete staviti i komadić posnog margaina i sojino mleko.

Izvor: opanak.rs