Nova godina i Božić su tradicionalno vreme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima.
A centralni deo okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije.
Pogledajte nekoliko recepata za glavno jelo koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika.
Musaka na grčki način
Sastojci:
Osnova
6 patlidžana srednje veličine
maslinovo ulje (za prženje patlidžana)
Za sos sa mesom
750 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno iseckane na kockice)
2 čena belog luka (usitnjena)
400 g paradajza (iseckanog)
2 kašike pirea od paradajza
kašičica šećera
šolja crvenog vina
morska so i biber
lovorov list
prstohvat cimeta
1/4 šolje maslinovog ulja
Za bešamel sos
875 ml mleka
100 g putera
100 g brašna
prstohvat muskatnog oraščića
2 žumanceta
100 g parmezana + za posipanje musake
Priprema:
1. Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.
2. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.
Sos sa mesom
3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.
Bešamel sos
4. U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle idodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.
Slaganje musake
5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.
Karađorđeva šnicla
Sastojci:
4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
200 g kajmaka
2 jaja
brašno
prezle
so
ulje za prženje
Priprema
1. Šnicle izlupati tučkom za meso, malo posoliti, pa na svaku staviti četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zaviti u rolnu i pricvrstiti čačkalicama.
2. Rolne uvaljati u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržiti na srednjoj temperaturi, da porumene sa svih strana. Služiti uz krompir baren u slanoj vodi i svežu salatu.
NAPOMENA:
U zavisnosti koje meso odaberete obrok će imati različitu kalorijsku vrednost (sa teletinom 490 kcal, a sa svinjetinom 740 kcal).
Sočni bataci iz rerne
Sastojci:
8 pilećih bataka
2 kašike brašna
kašičica soli
pola kašičice bibera
pola kašičice mlevene slatke paprike
1/4 kašičice ljute mlevene paprike
25 g putera
Priprema:
1. U veću plastičnu kesu (može i kesa za zamrzivač) stavite batake i suve začine. Pored navedenih, možete dodati i neke začine po svom ukusu. Kesu zatvorite i dobro protresite kako bi se bataci uvaljali u začine.
2. U pleh stavite otopljeni puter i poređajte batake.
3. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 C oko 30-45 minuta, u zavisnosti od veličine bataka. U toku pečenja, negde na polovini, okrenite batake da se dobro ispeku s obe strane.
4. Kada se bataci ispeku, izvadite pleh iz rerne, prekrijte aluminijumskom folijom i ostavite tako desetak minuta da bataci omekšaju. Nakon toga servirajte batake, a možete ih preliti ostatkom maslaca iz pleha u kome su se pekli.
Jagnjetina i govedina sa krompirom
Sastojci:
600 g jagnjetine (but)
600 g goveđeg buta
2 kašike gustina
2 kašičice mlevene paprike
biber
3 šargarepe
4 čena belog luka
4 praziluka
800 g krompira
so
500 ml crnog vina
250 ml supe
2 lovorova lista
3 kleke
kašika timijana
kašika ulja
Priprema:
1. Meso oprati i iseći na kockice. Pomešati gustin, alevu papriku i biber, pa masom istrljati meso.
2. Očistiti i oprati praziluk i šargarepu i sitno ih iseckati. Oguliti beli luk i iseći na osmine. Oguliti krompir, oprati ga i iseći na kriške. Sve pomešati, posoliti i pobiberiti. Zagrejati rernu na 175 stepeni.
3. U zemljanu posudu slojevito slagati komade mesa, povrća i krompira. Pomešati crno vino, supu, lovor, kleku i timijan i masom preliti meso tako da sve ogrezne u tečnosti.
4. Poklopiti i peći u rerni oko 3 sata.
Pohovana piletina iz rerne
Sastojci:
5 komada pilećih prsa
2 male kašike soli
1/4 kašičice bibera
1/4 kašičice ljute paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica crvene paprike
2 kašike majoneza
2 kašike kisele pavlake
2 kašike parmezana
1,5 šolja prezli
2 kašičice kukuruznog brašna
100 ml ulja (po želji)
Priprema:
1. Piletinu preseći na pola da dobijemo tanje komade i onda po dužini na pola. Jedan komad podelimo na 4 dela i stavimo u posudu. Dodati so, biber, beli luk, ljutu papriku i crvenu papriku i sve pomešati. Zatim dodati majonez, kiselu pavlaku i parmezan i pomešati da se sve sjedini. Posudu zatvoriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru sat-dva.
2. Tepsiju podmazati uljem (ali može i bez ulja) i posuti kukuruznim brašnom (kukuruzno brašno se stavlja da se meso ne zalepi za tepsiju) i ostaviti na stranu.
3. Piletinu uvaljati u prezle i ređati u tepsiju. Kada smo utrošili svu piletinu, poprskati je opet uljem. 4. Piletinu peći na 210 stepeni oko 25-30 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu