Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEKARI JE SVE VIŠE PREPORUČUJU: Zašto je ljubičasta hrana MOĆNA za zdravlje?

Ljubičaste namirnice su od posebnog značaja za naš organizam, a ovaj sastojak je zaslužan tome!

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ovi purpurni antioksidansi štite srce i vid, podstiču mentalni kapacitet  i sprečavaju oksidativni stres. Resveratrol je još jedan sastojak pronađen u određenim ljubičastim namirnicama. Tu se ubrajaju: grožđe, crno vino, purpurni sok grožđa, plavi patlidžan, crveni kupus, crveni luk i određeno bobičasto voće. Istraživanje je nagovestilo da ljubičasta hrana pomaže u borbi s karcinomom.

Resveratrol dokazano sprečava rast kancerogenih ćelia kod životinja. On također povećava dugovečnost životinja poput crva, voćnih muva, riba i miševa. Međutim, još uvek nije poznato hoće li ovaj sastojak isti efekt izazvati i na ljudima.

Ljubičasto voće i povrće sa sobom donosi i raznolike ukuse. Popis purpurnih namirnica uključuje patlidžan, ljubičaste šargarepe, repu, borovnice, kupine, višnje, ljubičasti kupus, crne maline i ribizle, šljive, bobice bazge, ljubičaste smokve, grožđice i šipak. Acai i Goji bobice takođe spadaju u članove ljubičaste porodice. Acai bobice rastu na palminom drvetu u centralnoj i južnoj Americi.

Pročitajte i 5 grešaka koje pravimo pri kupovini voća i povrća

Borovnice sadrže veliku količinu antioksidansa. Istraživači su dokazali da konzumacija ovog voća može pomoći pri gubitku kilograma tako što umanjuje želju za hranom. Osobe koje su za potrebe istraživanja konzumirale ekstrakt borovnica smanjile su unos hrane za osam posto. Borovnice su se takođe pokazale u snižavanju holesterola. Uz brusnice, borovnice pomažu u sprečavanju infekcija urinarnog trakta zbog sastojka proanthocyanidin. Testiranja su pokazala da konzumacija borovnica pomaže kod gubitka pamćenja izazvanog starenjem.

Ljubičasto zelje sadrži čak 36 različitih vrsti antioksidansa, uključujući i anthocyanins koji je presudan za zdravlje. Postoji dokaz koji nagoveštava da ljubičasto zelje pomaže u izgrađivanju zdravog mozga i srca, a odličan je i u sagorevanju masnoće.

Smokve su se koristile još u antička vremena kao zaslađivač. Ovo purpurno voće je prepuno nutrijenata, uključujući kalcijum, magnezijum i vlakna. Japanci koriste smokve za snižavanje visokog krvnog pritiska i šećera u krvi.

Ljubičasta hrana je pokazala svoju moć u odbrani tela od stresa i samoobnavljanju organizma. Buduća će istraživanja tek otkriti puni potencijal purpurne hrane koja leči.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti