Ova grickalica potiče iz Belgije (frites) ali u različitim jelovima sveta izgleda i služi se na vrlo različite načine.

Krompiri su se seckali i pržili u masnoći još krajem 17. veka na području današnje Belgije. Neki pisani izvori upućuju da je prvi pomfrit pripreman u tiganju s malo masnoće, jer velike količine masnoće retko ko je mogao priuštiti u ono doba. Danas ćete u Belgiji pod ovim terminom (frites) dobiti dvostruko pržene komadiće debelih kriški krompira, a posluženih s majonezom. 

Pogledajte i Kako da pripremite savršen pomfrit

Originalni belgijski recept se pod uticajem Francuza proširio na većinu sveta, i prilagodio lokalnim običajima i namirnicama. Francuski pommes frites podrazumeva prženje tankih i dugačkih komadića krompira, i služenje s glavnim jelom kao što je odrezak ili morski plodovi poput dagnji.

Ako želite da jedete pomfrit u Velikoj Britaniji naručite chips, koji se obično služi s prženim komadićem ribe, i tako postaje nacionalno jelo odnosno fish n' chips.

U Kanadi se služi poutine, odnosno komadići prženog krompira prelivenog smeđim umakom i komadićima sira. 

Pogledajte i 9 saveta za pripremu hrskavih krompirića iz rerne

U Južnoafričkoj Republici jedu se slap chips, odnosno dvostruko pečeni i tanki komadi krompira koji se pre i nakon pečenja namaču u sirćetu.

U krompirićima uživaju i Indijci koji ih peku s kurkumom i čilijem, a u Južnoj Koreji poslužuju se s maslacem i medom. 

Španjolska se ponosi s patatos bravas, odnosno kockama prženog krompira koji se poslužuje s sosomod paradajza i majonezom. Rusi vole kartofel'fre, odnosno krompirove štapiće pržene s lukom u tiganju, a Nizozemci obožavaju kapsalon – pomfrit preliven mesom, zapečen sa sirom gauda i posipan svežim sezonskim povrćem.

Pogledajte i Pomfrit od tikvica

Na američkom kontinentu prženi krompirići (french fries) su postali klasika brze hrane koja se obično služi s hamburgerima, ali u nekim delovima Kalifornije sve je popularniji pomfrit s topljenim sirom, prženim lukom i umakom. 

Čak i japanski ljubitelji zdrave hrane ne mogu odoleti slasnosti prženog krompira. Na jelovnicima japanskih restorana može se naći furaido potato, odnosno krompiri posluženi s furikakaom – umakom od belog luka, morske trave, susamovih semenki i drugih začina.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: punkufer