Medicinske prednosti uključuju njegovu sposobnost da poboljša varenje, redukuje nivo holesterola, poboljšava rad srca, štiti od polipa, prevenira kancer i dijabetes. Krompir ojačava naš imuni sistem, smanjuje znake starenja, štiti kožu, ubrzava cirkulaciju, smanjuuje krvni pritisak, smanjuje nesanicu i dobar je za oči.

Pogledajte i: Osvežavajući obrok: Krompir salata sa jogurtom i mirođijom (VIDEO)

Šta je krompir?

Ovo povrće je poreklom iz Amerike, najviše se gaji u Peruu i Boliviji. Oni su ovu biljku počeli da uzgajaju još pre 7 do 10 hiljada godina u centralnoj i južnoj Americi. 

Deca širom sveta često odbijaju da jedu povrće, ali vole krompir. Retko kad i gde ćete čuti da neka osoba odbija i ne voli da jede krompir. On je čest sastojak u mnogim dijetama, pogodan je zbog toga što se može pripremirti na mnogo načina. Možemo ga kuvati, pržiti, seći ka komade, praviti pire i spremiti na još mnoge druge načine.

Divlji krompir i dalje raste u nekim delovima Amerike, ali se on proširio i na druge delove sveta pre oko 400, 500  godina. Ovo povrće zauzima četvrto mesto po upotrebi u svetu, a 1/3 ukupno proizvedenog krompira se uzgaja u Kini i Indiji. 

Danas je teško zamisliti dijetu bez krompira. Ljubitelji krompira, ali i oni koji ga baš ne vole, biće oduševljeni time da on nije samo ugljeni hidrat koji sadrži kalorije, već ima važnu ulogu ukoliko planiraju da mršave i drže dijetu. 

Pogledajte i 5 recepata za krompir iz rerne

Šta sve od nutritivnih sastojaka sadrži krompir:

Minerali: Ako jedete krompir obezbedićete dovoljnu količinu vode i jona za vaš organizam. Na taj način obezbedićete svom organizmu kalijum, pa će vaša koža biti sjajna i lepa. 

Vitamini: Krompir je poznat po tome da sadrži veliku količinu vitamina C. Osim njega on sadrži i vitamin A i B.

Voda: 70-80 posto krompira čini voda. U zabludi ste ako mislite da ćete se ugojiti ukoliko jedete krompir. Naravno, pokušajte da vaš krompir ne sadrži nmnogo ulja ili masti i ne brinite da ćete se od njega ugojiti. 

Skrob: Krompir sadrži 17 posto skroba i on je najbolji njegov prirodni izvor. Pošto se prženjem skrob pretvara u šećer trebalo bi izbegavati ovakvu njegovu upotrebu. 

Osim ovog krompir blagotvorno deluje na smanjenje telesne mase, pogoduje koži, pospešuje varenje, a ima i niz drugih pozitivnih efekata na naš organizam. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/