Ako ste ikada osetile zabrinutost zbog pripremanja hrane u mikrotalasnoj, nema potrebe da više brinete.

Nova studija dokazuje da je ovaj, na prvi pogled lenj način pripreme hrane, u stvari mnogo zdraviji nego što je klasično kuvanje ili pečenje.

Evo zašto: Naučnici tvrde da je na primer, za pripremu brokolija potrebno 10 minuta kuvanja u vodi ili u rerni. Nakon samo 3-5 minuta kuvanja brokoli gubi mnoge hranljive sastojke, a jedan od njih je jak antioksidans po imenu - glukorafanin. Dakle, što duže kuvate povrće u vodi uništavate hranljive sastojke.

Najbolji način za termičku obradu povrća do savršenstva je priprema u mikrotalasnoj pećnici.

Pročitajte i: 6 neuobičajenih namena mikrotalasne rerne

Mikrotalasna zagreva molekule hrane, ali ne i vazduh oko nje. Omogućava da kuvate hranu za manje vremena, pri relativno niskoj temperaturi, sa malom količinom vode - svi razlozi za očuvanje hranljivih sastojaka. Obaveštenje iz Harvard medicinske škole, pokazalo je da hrana pripremljena u mikrotalasnoj zadržava većinu vitamina i minerala, nego bilo koji drugi način kuvanja.

Zaposlene žene, radujte se!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zenskimagazin.rs