Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUMAČIMO ZA VAS: Evo šta znače E oznake na proizvodima!

TUMAČIMO ZA VAS: Evo šta znače E oznake na proizvodima!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko ste se puta zapitali šta znače sve one  skraćenice na etiketama namirnica koje svakodnevno kupujete.

Evropski standardi zahtevaju da se na svim pakovanjima, uz prefiks “E”, navode aditivi u životnim namirnicama. Postoji preko 350 sredstava ove vrste koja se dodaju hrani kako bi bila lepša, šarenija i dugotrajnija. No, iako sredstva koja se dodaju prehrabenim proizvodima da bi se produžio njihov vek trajanja ne smeju da ugrožavaju zdravlje, preporučljivo je da se neke od ovih supstanci ne koriste.

Pod šiframa E100-199 kriju se veštačke boje. Posle dugotrajnog korišćenja namirnica sa ovakvim dodacima, kod osetljivih osoba mogu se javiti svrab, pojačano suzenje očiju, oticanje, pa čak i astma.

Pod šiframa E200-299 kriju se konzervansi koji se primenjuju da bi se produžila trajnost hrane. E200 je sorbinska kiselina, E202 i E203 su aditivi sa kalijumom i kalcijumom (mogu se naći u margarinu, majonezu i vinu), E260 je sirćetna kiselina, E261 kalijum-acetat, E270 mlečna kiselina, E290 ugljen-dioksid, E296 jabučna kiselina… Svi ovi dodaci su bezopasni.

Ipak, trebalo bi izbegavati benzeovu kiselinu – E210, kao i njene soli – E211 i E213, koje se često nalaze u gotovim salatama, a mogu biti opasne za astmatičare i osobe alergične na polen, jer mogu izazvati polenske reakcije. Nitriti E249 i E250 i nitrati E251 i E252 koriste se kao dodatak prerađevinama od mesa. Ove materije mogu izazvati kancer ukoliko se pre upotrebe zagreju, te zato salame, parizere i kobasice treba obavezno čuvati u frižideru i jesti hladne.

Pod šiframa E300-E321 su antioksidansi koji sprečavaju da kiseline prodru u namirnice. Ukoliko dodatno uzimate vitamin C, amino-kiselina E300 neće predstavljati problem. Dodaci pod šiframa E310, E311 i E312 manje su opasni, mada mogu izazvati reakcije na koži ili glavobolju. Obično se stavljaju u žvake i sladoled.

Od šifre E453 pa nadalje nalaze se učvršćivači. To su supstance koje se dodaju u puding i želatin i nisu opasne jer se prave od kukuruza i krompira. Ipak, veće količine mogle bi da izazovu opstipaciju.

Šifrom E620 označena je veštačka aroma. Ona se stavlja u kobasice i razne vrste soseva. Može da izazove alergiju, migrenu ili probleme sa probavom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: krstarica.com

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti