Mikrotalasna rerna je idelana za zagrevanje jela i može koristiti u druge, manje uobičajene svrhe. Međutim, određene namirnice i posude ne treba zagrevati u ovom kuhinjskom aparatu, navodi sajt The Daily Meal.
1. Voće. Nije baš dobra ideja da zagrevate voće u mikrotalasnoj rerni. Na primer, grožđe može da eksplodira, dok suvo grožđe može da pokvari muikrotalasnu rernu.
2. Ljute papričice. Papričice, naročito one sušene ljute mogu vam izazvati veliku neprijatnost. Naime, kapsacin, odnosno aktivna materija koja paprikama daje ljutinu, isparava dok se greje u mikrotalasnoj, pa vam baš i neće biti prijatno kad otvorite vrata ovog aparata i suočite se sa velikom količinom kapsacina u vazduhu.
3. Jaja. Želite da dobijete tvrdo kuvano jaje zagrevanjem u mikrotalasnoj rerni? Razmislite ponovo. Može se desiti da se unutrašnjost jajeta previše zagreje, para neće imati gde da ispari, pa se može desiti da jaje eksplodira, a vi ćete morati satima da čistitie žumance sa zidova mikrotalasne rerne.
4. Metalno posuđe. Verovatno već znate, ali nije na odmet da ponovimo - metalno posuđe ne treba grejati u mikrotalasnoj rerni. Čak i mala količina metala na posudi može da pošalje veliku količinu plazme kroz mikrotalasnu rernu, a ukoliko je tu i aluminijumska folija, ona može da se pretvori u buktinju. Zato je bolje da jelo zagrevate u posudama namenjenim za mikrotalasnu rernu.
5. Voda. Ne pokušavajte da prokuvate vodu u mikrotalasnoj rerni. Voda će se veoma zagrejati, ali neće moći da proključa jer je posuda hladna. Tako se može desiti da kada stavite kesicu čaja ili pokušate da promešate vodu, ona prekipi.
6. Hleb. Ako hleb zagrevate u mikrotalasnoj rerni, može se desiti da upropastite čitavo parče. Nakon više od 10 sekundi u mikrotalasnoj rerni, tečnost ispari a hleb postane tvrd i gnjecav. Najbolji način da osvežite stari hleb je da ga zagrejete nekoliko minuta u rerni.
7. Plastika. Neki plastičan pribor je pogodan za zagrevanje u mikrotalasnoj rerni, ali je to uvek označeno na ambalaži. Ukoliko takve oznake nema, može se desiti da se istopi u mikrotalasnoj, što je veoma teško za čišćenje.
8. Sunđeri. Tačno je da će 30 sekundi zagrevanja sunđera u mikrotalasnoj rerni uništiti bakterije. Ali postoji i razlog protiv ovog načina dezinfekcije sunđera - neprijatan miris u kuhinji.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu