Ishrana ljudi širom sveta je postala veoma slična ijednolična u poslednjih pedeset godina, tako da trenutno ljudi 90 procenata kalorija, proteina i masti koje unesu dobiju iz istih namirnica, navodi se u studiji koja je objavljena u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). To je, između ostalog, posledica modernizovane poljopriredne proizvodnje, urbanizacije i porasta broja namirnica koje ljudi nabavljaju u supermarketima, piše Huffington Post.
Sve više ljudi širom sveta koristi u ishrani iste namirnice, pa tako preovlađuje ishrana bazirana na mesu, mlečnim proizvodima, slatkim napicima i uljima. U međuvremenu, proizvodnja lokalnog povrća i žitarica drastično opada usled smanjenje potražnje.
"Ljudi jedu sve masniju i kaloričniju hranu i dosta proteina", kaže Kolin Kori iz Međunarodnog centra za tropsku agrikulturu.
Ono što je najalarmantnije je podatak na koji način će oslanjanje na samo određene poljoprivredne kulture da utiče na zdravlje. U objavljenom izveštaju se navodi da će u porastu biti broj gojaznih ljudi, zatim će se povećati broj ljudi sa srčanim oboljenjima, kao i povećanim holesterolom i dijabetesom, naročito u zemljama u razvoju.
Stručnjaci kao rešenje preporučuju da se na nacionalnom i globalnom nivou više ulaže u promociju raznovrsnije ishrane, kao i u istraživanja koja će doprineti razvoju i unapređenju otpornosti lokalnih poljoprivrednih kultura.
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi