Ishrana ljudi širom sveta je postala veoma slična ijednolična u poslednjih pedeset godina, tako da trenutno ljudi 90 procenata kalorija, proteina i masti koje unesu dobiju iz istih namirnica, navodi se u studiji koja je objavljena u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). To je, između ostalog, posledica modernizovane poljopriredne proizvodnje, urbanizacije i porasta broja namirnica koje ljudi nabavljaju u supermarketima, piše Huffington Post.
Sve više ljudi širom sveta koristi u ishrani iste namirnice, pa tako preovlađuje ishrana bazirana na mesu, mlečnim proizvodima, slatkim napicima i uljima. U međuvremenu, proizvodnja lokalnog povrća i žitarica drastično opada usled smanjenje potražnje.
"Ljudi jedu sve masniju i kaloričniju hranu i dosta proteina", kaže Kolin Kori iz Međunarodnog centra za tropsku agrikulturu.
Ono što je najalarmantnije je podatak na koji način će oslanjanje na samo određene poljoprivredne kulture da utiče na zdravlje. U objavljenom izveštaju se navodi da će u porastu biti broj gojaznih ljudi, zatim će se povećati broj ljudi sa srčanim oboljenjima, kao i povećanim holesterolom i dijabetesom, naročito u zemljama u razvoju.
Stručnjaci kao rešenje preporučuju da se na nacionalnom i globalnom nivou više ulaže u promociju raznovrsnije ishrane, kao i u istraživanja koja će doprineti razvoju i unapređenju otpornosti lokalnih poljoprivrednih kultura.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus