Da li ste znali da određene namirnice mogu da pomognu vašoj kosi da zadrži pigment? Naime, pojava sedih nije u potpunosti pitanje genetike, već, pored drugih faktora, može biti posledica nedostatka određenih nutritijenata.

Pogledajte koja hrana može odložiti pojavu sedih.

1. Zeleniš

Obogatite svoj jelovnik zelenim lisnatim povrćem koje je bogato vitaminom B. Zdravlje vašeg vlasišta zavisi od vitamina B-6 i B-12, naročito zbog proizvodnje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i hranljive materije. Boja kose zavisi od hormona, a vitamin B-2 je važan faktor u proizvodnji hormona.

2. Čokolada

Bakar je veoma značajan u proizvodnji melanina - glavnog izvora boje kose. Tako nedostatak bakra može uzrokovati pojavu sede kose. Da biste telu obezbedili dovoljno bakra, posegnite za slatkišima, tačnije kraljicom slatkiša. Tamna čokolada sadrži dosta bakra, ali i namirnice poput sočiva i pečurki, piše healthdigezt.com.

3. Losos

Losos je poznat kao veoma zdrava namirnica, pa nije ni čudo što se preporučuje i za prevenciju pojave sede kose. Selen koji se nalazi u lososu pomaže regulisanje hormona koji su važni za očuvanje pigmenta kose. Selen je  takođe odličan borac protiv slobodnih radikala.

4. Bobičasto voće

Bobice su odličan način da povećate unos vitamina C. Naime, vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, koji se nalazi u folikulama kose. Pored toga, vitamin C je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala, koji se povezuju s procesima starenja. Vitamini koji imaju antioksidativna svojstva su i vitamin A (nalazi se naročito u narandžastom i žutom voću) i vitamin E (sadrže ga orašasti plodovi i mahunarke).

5. Bademi

Ovi ukusni plodovi su bogati vitaminom E, a sadrže i dosta bakra. Neka vam uvek budu pri ruci, pa ćete zdravim grickalicama utoliti glad, ali i podmladiti organizam.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs