Kora voća i povrća krije vitamine neophodne za zdravlje kose, noktiju i pluća, a preporučuje se da se jedu namirnice koje nisu prskane ili dolaze iz organskog uzgoja.
Pogledajte koje namirnice ne bi trebalo da ljuštite pre pripreme i konzumiranja.
Krompir
U kori krompira se krije i do 20 posto ukupnih vitamina kao što je vitamin B. Možete ga pripremati presečene na pola i ispečene u rerni.
Pogledajte i 5 grešaka u pripremi pečenog krompira
Patlidžan
Kora patlidžana obiluje fitonutijentima, nasuninom koji sprečava oštećenja ćelija koja mogu biti posledica starenja ili bolesti, piše Women's Health. Može ga se puniti mešavinom povrća i peći u pečnici.
Pogledajte i Najčešće greške u pripremi patlidžana
Slatki krompir (batat)
Većina hranljivih sastojaka skriva se upravo u kori batata. Ona sadrži vitamin C, kalijum i betakaroten, sastojke neophodne za jači imunitet, dobar vid i zdravu sluznicu grla i nosa. Slično kao i patlidžan, i batate možete prerezati po pola i puniti povrćem.
Pogledajte i 5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane
Krastavci
Kora krastavca bogata je antioksidansima i vlaknima koji jačaju imunitet, sprečavaju zatvor i blagotvorno deluju na zdravlje sistema za varenje.
Šargarepa
Šargarepu treba dobro oprati i može se jesti, poručuju nutricionisti. U njenoj se koži kriju antioksidansi i vitamin A koji čuvaju vid, zdravlje kose i noktiju, a studije su potvrdile da smanjuju rizik od raka.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
Jabuke
U kori jabuke kriju se kvercetin, vitamin C i triterpenoidi koji djeluju antikancerogeno. Studije su potvrdile da konzumiranje jabuke s korom olakšava probleme s disanjem, produžava osećaj sitosti i štiti memoriju.
Pogledajte i Zašto ne treba ljuštiti jabuku
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: 24sata.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus