smutiCitrusi
Smuti od pomorandže, mandarine, grejpa ili limuna, čija je glavna prednost visok nivo vitamina C, poboljšaće stanje kože, ujednačiti njen ton i ojačati kosu. Za pripremu takvog smutijaa agrumi se u blenderu mešaju s šoljicom grčkog jogurta, medom, đumbirom i semenkama bundeve.
Pogledajte i Citrusi u borbi protiv stresa
Nar
Osim lica, u hladnoj sezoni takođe pati koža stopala: zbog slabe cirkulacije krvi mogu se pojaviti vidljivo natečene vene, kao i ispicali kapilari. Da bi se sprečilo ovo stanje dva puta nedeljno treba piti sok od nara razređen s vodom. Nar se sastoji čak od 15 aminokiselina, vitamina B6, B12, A, E i F koji poboljšavaju cirkulaciju, bore se protiv slobodnih radikala i pomažu u čišćenju kože.
Pogledajte i Čudesni nar - jača imunitet, suzbija alergije, štiti od raka
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže ne samo vitamine i minerale, nego i nezasićene masne kiseline Omega-3 koje neguju kožu, zaglađuju bore i sprečavaju prekomerno isušivanje, što je posebno važno u zimskim mesecima kad je koža lica i ruku pod stalnim udarom niskih temperatura. Za pripremu smutija pomešajte u blenderu šoljicu bilo kakvih oraščića namočenih preko noći u vodi, čašu bademovog mleka, kašičicu kokosovog ulja, cimet i kardamom.
Pogledajte i Orašasti plodovi kao preventiva raka pankreasa
Šargarepa
U sveže isceđenom soku od šargarepe nalaze se visoke količine vitamina A, C i B koji stimulišu obnovu ćelija u telu i štite kožu od negativnog uticaja spoljnih faktora, kao što su hladni i suvi vazduh. Osim toga, čaša smutija od šargarepe ujutro daje koži glatkoću i elastičnost i sprečava pojavu bora. Pomešajte ceđenu šargarepu sa sokom od pomorandže, oguljenom jabukom i kruškom i jutro započnite puni energije.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
Kivi
U doba hladne sezone koža lica često izgleda umorno i sivo. Kako bi joj vratili sjaj i zdrav izgled, nekoliko puta nedeljno trebalo bi piti zeleni smuti od svežeg kivija, banane, peršuna i nane. Kivi sadrži mikro i makroelemenate kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, vitamin B6 i B9, ali i enzim actinidin koji stimuliše metaboličke procese u telu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: buro247.hr
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom