Ne unosite dovoljno kalorija
Prvi obrok dana trebalo bi da u sebi ima oko 300 do 400 kalorija. Ako pokušavate da smršate, držite se 300 do 350 kalorija, a ako samo održavate težinu ili idete u teretanu, pojedite oko 350 do 400 kalorija. Takav doručak bi trebalo da vas zasititi do ručka.
Pogledajte i 10 jednostavnih ideja za ukusan doručak
Preskačete neku namirnicu
Ono što jedete čak je važnije i od toga koliko jedete. Svaki obrok trebalo bi da se sastoji od četiri sastojka – proteina, vlakana i zdravih masnoća koje će vam dati osećaj sitosti, kao i ugljenih hidrata koji nam daju energiju. Idealan odnos je oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljenih hidrata, oko šest grama vlakana i 10 do 15 grama zdravih masnoća.
Jedete puno šećera
Razni pekarski proizvodi, palačinke i činija žitarica s mlekom izbor je mnogih kada je u pitanju doručak. Takav obrok će vam brzo dati energiju koja vam treba, ali isto tako brzo ćete je i potrošiti, posle čega će stići glad i umor.
Pogledajte i Kvalitetan doručak - zdrav početak dana
Možda ste bolesni, a ne gladni
Neki simptomi raznih zdravstvenih problema lako se mogu protumačiti kao glad – od glavobolja, umora, do nedostatka koncentracije. Glad može da znači da ne spavate dovoljno, da ste dehidrirani, da imate PMS, da ste na ivici bolesti, da ste pojeli previše šećera ili da je šećer u krvi počeo da vam pada.
Treba vam užina
Doručak treba da vas zasiti na oko tri do četiri sata. Ako niste dovoljno jeli ujutru, postaćete gladni pre ručka. U tom slučaju slobodno uzmite nešto što sadrži sva četiri već navedena sastojka, a nema više od 150 kalorija.
Pogledajte i Dijetalni doručak: Izgubite 5 kilograma za mesec dana
Nekoliko dobrih proteinskih doručaka
Jaja s tostom i svežim sirom najbolji su izbor doručka. Dobar je izbor i avokado jer, iako spada u voće, pun je dobrih masti, a tost bi trebalod a bude od integralnog brašna. Pogačice ili palačinke lako možete sami da napravite.
Jogurt s pahuljicama, pomešan s orašastim plodovima još je jedan primer dobrog doručka.
Pogledajte i 6 najčešćih grešaka u pripremi prženica
Zobenu kašu najbolje je pripremati s kuvanim mlekom ili mlekom od soje, a u nju možete da dodate jogurt kako bi se povećala količina proteina.
Nutricionisti savetuju da sveže voće (zbog fruktoze i kiseline želuca) ostavimo za međuobrok s dovoljno vremena za varenje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus