Zatvor ili opstipacija poremećaj je učestaliji kod žena, a odnosi se na retko obavljanje nužde uz tvrdu stolicu koju je teško i bolno izbaciti.
Akutni zatvor nastupiće nakon proliva, nakon neuzimanja hrane ili neke akutne patologije. Hronični zatvor je češći, zbog loše peristaltike, lenjih creva, trudnoće, hemoroida, uzimanja nekih lekova, loše ishrane, neaktivnosti i godina dugotrajnog stresa.
Pročitajte iKako da efikasno očistite organizam od toksina
Normalna dinamika pražnjenja creva može biti od 2 do 3 puta dnevno pa do 2-3 puta nedeljno, u zavisnosti od osobe do osobe. Ako do pražnjenja dolazi ređe, uvrstite ove namirnice u svoju ishranu.
Top 5 važnih namirnica za sprečavanje zatvora i konstipacije:
1. Probiotici - naučna istraživanja pokazuju povoljan učinak probiotika u terapiji opstipacije i konstipacije. Zato je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim delom svakodnevne ishrane.
2. Mekinje - vlakna kojima obiluju ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Blagotvorni učinak postiže se unosom 10 grama vlakana pšeničnih mekinja na dan, a mogu se mešati s jogurtom.
3. Smokve - sadrže visok procenat vlakana rastvorivih u vodi koja povoljno deluju na regulaciju probave. Sveže i suve smokve imaju visok udeo minerala magnezijuma koji je važan za normalnu peristaltiku creva.
4. Moćne šljive - bogate su vitaminima A, C i E, kao i mineralima, od kojih je najzastupljeniji kalijum. Pomažu kod problema s opstipacijom zbog puno vlakana, kaže nutricionista Sandra Krstev Barać.
5. Supertečnost - tečnost poput vode, mineralne vode bogate magnezijumom, voćnih i povrćnih sokova i bistre supe omekšava stolicu, olakšava je i ubrzava njen prolazak kroz creva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: 24sata,hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus