Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

5 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete smokve

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Iako se suve smokve smatraju superhranom koja je dostupna tokom cele godine, sočnost svežih plodova nemoguće je nadmašiti.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Smanjuje krvni pritisak

Smokve su odličan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svetu gde veliki broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli. 

Pogledajte i Slatko od smokava

2. Pomaže kod mršavljenja 

Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dužu sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Treba spomenuti i da se u 100 grama sveže smokve nalazi tek 74 kalorije.

Pogledajte i Sočne smokve - plodovi puni zdravlja

3. Ključ dobrog raspoloženja 

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji telu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospešivanje rada mozga, i poboljšavanje sveukupnog raspoloženja. 

4. Snižava šećer u krvi 

Ne treba izbegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, poseduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju nivo šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

Pogledajte i Suve smokve u maslinovom ulju - protiv anemije, holesterola, bronhitisa...

5. Pomaže kod bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovinu svežeg ploda položiti na problematično mesto na telu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebalo bi da se lakše ukloni kurje oko ili bradavica. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta. 

Savet plus

Sveže smokve su veoma podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine. U frižideru mogu izdržati do 3 dana, pa je najbolje pri kupovini birati plodove sjajne i glatke kože bez oštećenja. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti