Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete smokve

Iako se suve smokve smatraju superhranom koja je dostupna tokom cele godine, sočnost svežih plodova nemoguće je nadmašiti.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Smanjuje krvni pritisak

Smokve su odličan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svetu gde veliki broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli. 

Pogledajte i Slatko od smokava

2. Pomaže kod mršavljenja 

Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dužu sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Treba spomenuti i da se u 100 grama sveže smokve nalazi tek 74 kalorije.

Pogledajte i Sočne smokve - plodovi puni zdravlja

3. Ključ dobrog raspoloženja 

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji telu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospešivanje rada mozga, i poboljšavanje sveukupnog raspoloženja. 

4. Snižava šećer u krvi 

Ne treba izbegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, poseduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju nivo šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

Pogledajte i Suve smokve u maslinovom ulju - protiv anemije, holesterola, bronhitisa...

5. Pomaže kod bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovinu svežeg ploda položiti na problematično mesto na telu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebalo bi da se lakše ukloni kurje oko ili bradavica. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta. 

Savet plus

Sveže smokve su veoma podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine. U frižideru mogu izdržati do 3 dana, pa je najbolje pri kupovini birati plodove sjajne i glatke kože bez oštećenja. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti