Pistaći su grickalice koje većina jede zbog fenomenalnog ukusa, ali oni su mnogo više od namirnice koja odlično ide uz dobar fil ili druženje s prijateljima.
Evo zbog čega pistaći zaslužuju počasno mesto na vašoj trpezi.
1. Regulišu prititsak i čuvaju srce
Naučne studije su pokazale da redovno konzumiranje pistaća popravlja zdravlje srca i sprečava nastanak srčanih oboljenja. Pored toga, pistaći su odlični i za regulisanje krvnog pritiska.
2. Bogate poteinima
Pistaći imaju visok sadržaj biljnih proteina i osobe koje ne jedu meso mogu na taj način da povećaju unos proteina.
Pogledajte iNamirnice koje sadrže više gvožđa od govedine
3. Sadrže antioksidanse
Fenoli koji se nalaze u pistaćima slični su antioksidansima koji se nalaze u većini supernamirnica. Antioksidansi su odlična preventiva kancera i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.
4. Imaju zdrave masnoće
Ovi plodovi sadrže masnoće koje deluju povoljno na zdravlje, a 50 pistaća sadrži samo 160 kalorija.
Pročitajte iNapitak koji sagoreva masnoće dok spavate
5. Bogati vlaknima
Iako je ovsena kaša sinonim za hranu bogatu vlaknima, pistaći su zapravo bolji izvor ovih korisnih materija.
6. Sadrže karotenoide
Šargarepa nije jedini izvor korisnih karotenoida. Pistaći sadrže karotenoide, lutein i zeksantin koji deluju povoljno na vaše zdravlje i sprečavaju makularnu degeneraciju.
7. Imaju fitosterol
Pistaći su odličan izvor fitosterola, korisnih supstanci koje apsorbuju holesterol.
8. Sadrže i druge izuzetno zdrave materije
Pistaći sadrže velike količine gvožđa, kalijuma, fosfora, magnezijuma i vitamina B6. U pistaćima se nalazi više od 30 vitamina i minerala.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem