Kamu-kamu je brazilsko voće, koje raste isključivo u močvarnim područjima Amazona u Peruu, Brazilu, Kolumbiji i Venecueli, gde se plodovi i listovi ove voćke koriste u medicinske svrhe. Otprilike je iste veličine kao limun, a izgledom podseća na jabuke i nektarine, piše Men`sHealth.
Pročitajte i: Koje namirnice isceljuju organizam?
Veruje se da kamu-kamu ima veoma snažna antioksidantska svojstva, jača čak i od akai bobica.
Kamu-kamu je vrsta superhrane, koja leči brojne bolesti, poput afti, herpesa, herpesa zostera i obične prehlade. Mnogi istraživači se slažu da je kamu kamu prirodni podizač energije i sjajan za zdravlje očiju i usne duplje.
Ovo egzotično voće do koga je teško doći sadrži 30 - 60 puta više vitamina C od pomorandže i limuna, a samo jedna kašičica praha napravljenog od ove voćke je dovoljna da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.
Kamu-kamu sadrži i aminokiseline valin i serin. Valin je od velike važnosti za centralni nervni sistem, kognitivne funkcije i pucanje mišića, dok serin potpomaže zdravu probavu.
Pročitajte i: Ovo je 10 najzdravijih namirnica
Interesantno je da na 100 grama voća kamu kamu dolazi čak 7,1 miligrama kalijuma, koji je važan za pravilan rad bubrega i srca.
Kamu-kamu sadrži i galsku i elaginsku kiselinu, za koje je poznato da imaju antivirusna i antigljivična svojstva, te deluju kao antioksidanti. Mnoga istraživanja su pokazala da elaginska kiselina ima antikancerogeni efekat, a veruje se i da pomaže dijabetičarima u održavanju ravnoteže šećera u krvi.
Kamu-kamu se teško pronalazi, pa je možete uzimati u prahu ili kapsulama, koje možete kupiti putem interneta ili u bolje snabdevenim apotekama. Prah možete da dodajete u sladoled, šejkove ili zobenu kašu.
Pre nego što počnete da konzumirate kamu-kamu, posavetujte se sa lekarom, budući da postoje neka saznanja da kamu-kamu može da utiče na rad lekova hemioterapije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus