Čaj od đumbira je sve popularniji pa je prirodni lek za razne probavne smetnje kao povraćanje i gastritis. Može opustiti mišiće i time sprečiti nadutost i gasove. Takođe je utvrđeno da je vrlo učinkovit lek za prehlade i kašalj. Snižava nivo kolesterola, podstiče cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi, što može smanjiti rizik od raznih bolesti srca.
Pogledajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir
Kurkuma se u Indiji već vekovima koristi kao lek za različite bolesti. Uz neverovatno jarku žuto-narančastu boju, ovaj začin može pomoći u izlečenju mnogih zdravstvenih problema. Kurkuma je možda najpoznatija po svojoj sposobnosti u borbi protiv upala. Sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji ima snažna protivupalna i antioksidativna svojstva.
Pogledajte i Kurkuma - zlatni začin života
Sastojci:
1 litar vode
5 cm svežeg đumbira
1 kakurkume u prahu
1 limun
med (po želji)
Priprema:
Stavite vodu da se kuva, a đumbir ogulite i izrendajte. Kada voda proključa dodajte đumbir i kuvajte 5 minuta. Dodajte kurkumu i kuvajte još 2-3 minuta. Pustite da odstoji, procedite pa dodajte sok od limuna i med po želji.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom