Kuvani pirinač odličan je prilog mesnim i povrćnim jelima, a posebno se dobro slaže s azijskom kuhinjom.

Ako želite da oplemenite ukus ovom standardnom prilogu, pripremite ga s dodatkom kokosovog mleka, limunske trave i đumbira.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresiti pirinač

Sastojci za 6 osoba: 

400 g pirinča

200 ml kokosovog mleka iz konzerve 

1 čajna kašika soli 

1 stabljika limunske trave od 15 cm (zgnječena)

1 koren oguljenog đumbira (oko 2,5 cm veličine)

1 sveži krastavac, oguljen i iseckan za dekoraciju

Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač

Priprema: 

Isperirte pirinač tri puta običnom svežom vodom. 

U lonac s odgovarajućim poklopcem stavite pirinač, kokosovo mleko, so, limunsku travu, đumbir i 300 ml vode. Promešajte da ujedinite sve sastojke dok ne počne da vri. 

Smanjite temperaturu na najmanje i kuvajte 15 minuta s poklopcem. 

Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča

Sklonite lonac s ringle i držite ga pokrivenim još 10 minuta da para dodatno termički obradi pirinač. 

Promešajte pirinač viljuškom, izbacite iz lonca đumbir i limunsku travu i poslužite odmah s komadićima svežeg krastavca. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer