Zeleni sokovi su već nekoliko godina pravi hit u svetu, a sve češće se o njima priča i kod nas. Iako zbog boje ne izgledaju baš primamljivo, istina je da ovi sokići zapravo imaju jako prijatan ukus i bezbroj pozitivnih efekata - od kojih je topljenje masnih naslaga verovatno najpopularniji.
Ovakvi sokovi se posebno savetuju ljudima koji imaju problema sa viškom kilograma, povišenim holesterolom ili manjkom energije, ali i onima koji su malokrvni - pošto zeleno povrće sadrži puno gvožđa.
Pogledajte i Obogatite vaš jutarnji smuti ovom namirnicom
Zeleno lisnato povrće se već dugo svrstava u "supernamirnice" zato što ne sadrži puno kalorija, a ima pregršt korisnih hranljivih materija. Nažalost, dobar deo tih materija se uništava prilikom kuvanja, po je najzdravija kada se jede sveže.
Recept
Potrebno je:
5 većih listova kelja, očišćenih
1 ceo limun, oljušten
1 veća jabuka, očišćena i iseckana
Oko 2,5 cm svežeg đumbira
Nekoliko listova sveže nane
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i sipajte oko 120 ml hladne vode. Prvo pulsirajte dok se sve ne samelje, a onda pustite par minuta da se sve sjedini kao sok.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu