Istraživači sa Univerziteta Purdue otkrili su da dodavanje kuvanog jajeta salati od povrća povećava apsorpciju beta karotena iz povrća do 500 posto. Beta karoten je biljni pigment koji se nalazi se u voću i povrću u svim nijansama od žute i narandžaste do tamnozelene boje, pa je sastavni deo šargarepe, dinje, jabuke ili spanaća. 

Pogledajte i 6 recepata za salate koje mogu da zamene obrok

Dnevno bi trebalo uneti minimalno 10 miligrama ovog antioksidansa, koji se u telu pretvara u vitamin A, a većina osoba unosi tek petinu tog iznosa.

Beta karoten je važan jer deluje kao zaštita od slobodnih radikala koji dovode do nastanka brojnih bolesti, pomaže u stvaranju melanina, štiti kožu od UV zračenja, a povrh svega poboljšava vid, sprečava noćno slepilo i osetljivost na svetlost. 

Treba napomenuti da salata sa kuvanim jajima ima i dodatne prednosti, jer je reč o niskokaloričnoj, a visokohranjivoj belančevini, koja je bogata gvožđem, i drugim mineralima i vitaminima.

Pogledajte i Zbog ovih 6 činjenica ćete još više voleti jaja

"Za aspsorpciju beta-karotena iz voća i povrća važne su masti iz žumanca, pa konzumacija samo kuvanih belanaca neće postići željeni efekt," ističe autor studije Vajn Kembel. 

Još više beta-karotena možete apsorbovati iz hrane ako u salatu dodate i neke druge izvore nezasićenih masnih kiselina kao što su avokado ili maslinovo ulje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna