Svetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva belog luka i smatra da je odličan dodatak ishrani kada je posredi borba protiv hiperlipidemije (povišenog nivoa lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze.
Beli luk se kao efikasan dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog pritiska.
Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Metju J. Budof, naučnik u kompaniji BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u ''smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima''.
Naučnici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog pritiska, drugi od gojaznosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmerena količina masnoća i kalcijuma u njihovim arterijama.
Pogledajte i Držite čen belog luka u ustima nekoliko minuta - bićete oduševljeni rezultatom!
U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata naučnici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta belog luka.
Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobijala ekstrakt belog luka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.
Beli luk od davnina ima reputaciju leka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko delovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno delovanje u lečenju gljivice kandide albikans.
Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške
Odstajali ekstrakt belog luka može sprečiti stvaranje plakova na zidovima arterija i usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno sprovedeno američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Cafe.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus