Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta će se dogoditi ako godinu dana konzumirate ekstrakt belog luka

Otkrijte neprocenljive blagodeti belog luka.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva belog luka i smatra da je odličan dodatak ishrani kada je posredi borba protiv hiperlipidemije (povišenog nivoa lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze.

Beli luk se kao efikasan dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog pritiska.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Metju J. Budof, naučnik u kompaniji BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u ''smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima''.

Naučnici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog pritiska, drugi od gojaznosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmerena količina masnoća i kalcijuma u njihovim arterijama.

Pogledajte i Držite čen belog luka u ustima nekoliko minuta - bićete oduševljeni rezultatom!

U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata naučnici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta belog luka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobijala ekstrakt belog luka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.

Beli luk od davnina ima reputaciju leka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko delovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno delovanje u lečenju gljivice kandide albikans.

Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

Odstajali ekstrakt belog luka može sprečiti stvaranje plakova na zidovima arterija i usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno sprovedeno američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Cafe.ba

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti