Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama... može sprečiti debljanje i poboljšati opšte zdravstveno stanje pojedinca, tvrde naučnici s Harvardskog univerziteta i sa Univerziteta East Anglia.
Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika koji može oštetiti DNK.
Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu i potom vrlo brzo izlučuju iz tela doprinoseći detoksikaciji enzima u jetri.
Uz sve dosad poznate blagotvorne uticaje flavonoida na organizam, američki i britanski naučnici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokim nivoom ovih fitohemikalija pomaže u održavanju stabilne težine i tvrde da pola šoljice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opšte zdravstveno stanje.
Studijom su obuhvatili podatke o 124.086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tokom 24 godine. Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i s laganim gubitkom kilograma.
'Od ranije znamo da većina ljudi s godinama dobija na težini, a čak i u najmanjem procentu debljina može značajno uticati na rizik od pojave visokoga krvnog pritiska, razvoja srčanih bolesti, raka ili dijabetesa, zbog čega pojedincima moramo pomoći u održavanju zdrave težine u njihovim srednjim godinama', kaže profesorica Edin Kesidi s Medicinskog fakulteta Norwich pri Univerzitetu East Anglia.
'Svakodnevna konzumacija oko 80 grama hrane bogate flavonoidima doprinela je održavanju odgovarajuće stabilne težine kod žena i kod mušaraca različitog životnog doba', izjavila je Edin.
Pogledajte i 10 namirnica koje slobodno možete jesti pre spavanja
'Odnedavno znamo i da flavonoidi utiču na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju razinu masnoća koju organizam apsorbuje iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utiču na smanjenje apetita', kaže vođa studije Monika Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.
Najviše flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnim ribizlama, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakaou, kruškama, jabukama, citrusima poput pomorandži i grejpfruta, luku i paprikama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem