Svaka kuvarica obavezno u svojoj kuhinji ima aluminijumsku foliju koju koristi u mnogim situacijama, od pečenja do odlaganja hrane. Ali, da li to čini pravilno?
Mnogi od vas je sigurno imaju u svojim kuhinjskim ormarićima i može biti vrlo korisna, ali i štetna.
Pogledajte i 6 genijalnih trikova s aluminijumskom folijom
Evo nekoliko saveta, kako da je najbolje iskoristite.
- Da biste sprečili da kožica kod pileta ili ćurke ne izgori, pre nego što se meso ispeče, držite ga pokrivenog folijom deo vremena tokom pečenja.
- Ne koriste je u mikrotalasnoj peći, jer je može oštetiti, a i aluminijum odbija elektromagnetske talase, pa se hrana nejednako kuva.
- Ne koristite foliju na hrani koja je bogata kiselinama, poput kiselog voća, hrane sa sirćetom, paradajzom ili paradajz sosom. Posle nekoliko dana u foliji, kiseline, recimo iz lazanja, reaguju sa aluminijumom i dolazi do uništavanja folije. Hrana može čak dobiti metalni ukus i to nije nikako zdravo.
Pogledajte i Eliminišite bolove pomoću aluminijumske folije
Inače, trudite se da ne upotrebljavate ovu foliju prečesto, jer na taj način može da dođe do povećanja nivoa aluminijuma u našem telu, više nego što je preporučljivo.
- Koristite je na temperaturama nižim od 150 stepeni prilikom pečenja, kada god je to moguće.
Mada, aluminijum ne možemo da izbegnemo (nalazimo ga u limenkama, šamponskim flašama i slično), možemo ga uz pomoć nekih trikova čistiti iz organizma. Za to koristite: limunov sok, kurkumu, beli luk, morske alge i peršun.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Lifepressmagazine
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem