Bilo da je reč o prženom jajetu za doručak ili bifteku za večeru, hrana koja se zalepi za dno tiganja je ono što frustrira gotovo svaku domaćicu.

Evo nekoliko načina kako da rešite ovaj problem, a da to ne podrazumeva novi tiganj i manju temperaturu pečenja:

1. Pre nego što stavite hranu na tiganj, gledajte da isti bude dobro zagrejan

Kao što u Science Cooking piše, velika toplota stvara “efekat pare”, onog trenutka kada se hrana stavi na tiganj. Toplota doprinosi tome da hrana osolobađa vodu, a para koja nastaje ključanjem vode sprečava hranu da se lepi za tiganj. Para zapravo odvaja hranu od ulja, što sprečava njeno lepljenje. Takođe, cvrčanje iz tiganja je znak da se ona stvara.

Pogledajtekako da očistite zagoreli tiganj (VIDEO)

2. Drugi način podrazumeva da tiganj lepo očistite i da se pobrinete za to da hrana bude suva

Recimo, ukoliko je vaš tiganj dovoljno zagrejan, stavite  malo vode na njega. Ukoliko kapljica počne da cvrči i da klizi preko površine, vaš tiganj je spreman za upotrebu. U zavisnosti od toga šta kuvate, možete jedan komadić hrane da prevučete preko tiganja kako biste videli da li će da se zalepi ili će lagano da klizi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa