Ako ste do sada bili među onima koji preskaču doručak, nakon upoznavanja s posledicama te ‘avanture’ možda ćete ubrzo prestati. Verovatnost da ćete doživeti srčani udar ili oboleti od jedne od srčanih oboljenja za 27 je posto veća nego kod muškaraca koji dan započinju s nečim u želucu.

Brojke ne lažu. Naučnici Univerziteta Harvard analizirali su podatke dobijene šesnaestogodišnjim istraživanjem u kojem je učestvovalo gotovo 27.000 zdravstvenih stručnjaka muškog pola koji su pratili svoje prehrambene navike i celokupno zdravstveno stanje u razdoblju između 1992. i 2008. godine. Tokom tog istraživačkog razdoblja, 1.572 muškarca obolela su od srčanih bolesti, prenosi Kvantum tim.

Pogledajte i Ovako izgleda zdrav doručak

"Toliko toga znamo o smanjenju rizika od srčanih bolesti, a fizička aktivnost i odvikavanje od pušenja zahtevaju mnogo truda. Međutim, doručkovati je lako i nije zahtevno u smislu da oduzima mnogo vremena ili da je skupo. Pojedite barem činiju ovsenih pahuljica ili žitarica pre nego što započnete dan’, kaže Erik Rim, glavni autor i vanredni profesor epidemiologije i nutricionizma na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Harvard.

Doručkujemo uglavnom zdravu hranu i preskakanjem tog vitalnog obroka narušavamo čitav koncept života. Istraživanje Univerziteta Harvard otkrilo je kako muškarci koji preskaču doručak preskaču u pravilu još jedan obrok tokom dana, što Rim smatra jasnim pokazateljem kako su skloni prejedanju i visokokalorijskim obrocima.

Pročitajte i Recept za lek za srce star 800 godina

Istraživanje je takođe otkrilo da je rizik od srčanih bolesti povećan za 55% kod muškaraca koji su redovno jeli kasno u noć. Do sada se mnogo pažnje posvećivalo istraživanjima o kvalitetu i vrstama hrane, a malo o načinu konzumacije.

“Nema nijednog istaživanja sprovedenog samo na ženama, ali mislim da bi rezultati bili isti”, kaže dr Suzan Stainbaum, stručnjak za prevenciju bolesti srca u bolnici Lenoks Hil.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: dnevno.hr