Ovo je jedan od onih kolača koje su naše mame i bake uvek imale pri ruci u slučaju dolaska nenajavljenih gostiju ili kod ispunjavanja želje za slatkim svojih najmlađih.
Sastojci:
Biskvit:
- 1 jaje
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mlevenih oraha
- 1 šolja mleka
- 1 šoljica ulja
- 1 šolja brašna
- 1 puding od vanilie
- 3 dl mleka
- 2 kašike šećera
- 150 g maslaca ili margarina
Priprema:
Biskvit:
Umutite jaje i dodajte pola šoljice šećera, pa nastavite da mutite dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mleko i mešajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom umešajte orahe i ulje, promešajte i na kraju kašikom umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smesu prelijte u pobrašnjeni i nauljen pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta.
Savet: Biskvit mora biti sočan stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom proverite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smese, možete ga izvaditi iz rerne.
Pogledajte i Brzo i lako: Urmašice na bosanski način
Fil:
Odvojite 1 dcl mleka i u njega umešajte puding i šećer, ostatak mleka stavite u lonac da provri. Smanjite vatru i u vrelo mleko lagano mešajući dodajte pripremljeni puding. Kada sve provri skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umešajte maslac i sve dobro umutite mikserom. Na ohlađeni biskvit dodajte fil i pospite rendanom čokoladom ili mlevenim orasima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus