Čia semenke s pravom se nazivaju superhranom jer dokazano čuvaju od raka, snižavaju holesterol i visoki krvni pritisak, poboljšavaju san, pomažu u regulisanju apetita i podižu raspoloženje.
Čia semenke mogu se koristiti u svim jelima, slatkim i slanim jer imaju neutralan ukus, pa se često posipavaju po žitaricama, namazima, salatama, rižotima, daju gustoću supama. Međutim, najbolje deluju kada se prethodno potope u vodu. Već nakon 10 minuta stvara se želatinasta tečnost i spremne su za upotrebu.
Pogledajte i Evo zašto bi trebalo da jedete čia semenke svaki dan
Gotovi napici s ovim neverovatnim semenkama nisu baš jeftini, ali ih zato možete napraviti kod kuće. Donosimo vam jednostavan recept za sok s čia semenkama od kojeg satima nećete biti gladni a može vam pomoći u borbi s neželjenim kilogramima.
Samo jedna čia semenka sadrži čak 8 puta više omege-3 od lososa, 5 puta više kalcijuma od mleka, 3 puta više gvožđa od spanaća, 15 puta više magnezijuma od brokolija, 6 puta više belančevina od pasulja i 2 puta više belančevina od svih drugih semenki i žitarica, 4 puta više fosfora od neobranog mleka i 2 puta više kalijuma od banane, a odličan su izvor vlakana.
Pogledajte i Moćne semenke: lan protiv raka, susam za srce, čia za kosti...
Čia sok
Sastojci:
3 kašičice čia semenki
3dcl vode
3dcl prirodnog soka po želji (višnja, jabuka, pomorandža i sl..)
Pogledajte i Čia semenke jačaju imunitet
Priprema:
Tri kašičice čia semenki potopite u šolju tople vode. Ostavite tako preko noći ili nekoliko sati, već tada će se stvoriti gusti gel nalik na puding. Zatim pola te količine stavite u drugu čašu i pomešajte s omiljenim sokom. Gel od čia semenki možete držati u frižideru i do tri dana pa ga konzumirati s voćnim sokovima ili jogurtom svaki dan. Bilo bi dobro da se radi o sveže isceđenom soku bez dodanog šećera ili smutiju od raznog voća ili povrća. Budite kreativni s odabirom i kombinacijama.
Preporučujemo ispijanje ovog čudesnog napitka umesto doručka ili posle treninga jer će vas opskrbiti hranjivim materijama i držati vas duže sitima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus