Recept za pravljenje sirupa od zove i koprive je jedan od starijih i sigurni smo da su vam ga pravile vaše bake i mame.
Pogledajte i Sve blagodeti koprive
Odličan je tokom toplih letnjih dana, ali se može piti kad god, nezavisno od vremena jer je neverovatno ukusan. Pored toga je i zdrav jer sadrži koprivu koja je dobro poznata po svojim lekovitim svojstvima.
Sastojci:
- 15 cvetova zove
- 15 stabljika koprive
- 3 litra vode
- 3kg šećera
- 40g limunske kiseline
- 2 limuna
- 1 grejpfrut
Pogledajte i Kako da napravite sok od zove i limuna (VIDEO)
Priprema:
U jednu veliku posudu sipajte vodu, pa u nju dodajte prvo limunsku kiselinu, kriške limuna sa korom i isceđeni sok od grejpfruta. Dobro promešajte pa dodajte zovu i koprivu. Opet promešajte i stavite na tamno mesto 24 sata. Sledećeg dana procedite dobijeni sok, pa mu dodajte šečer i opet ostavite 24 sata da odstoji. Povremeno promešajte.
Nakon dva dana, sirup je spreman i možete ga presuti u pripremljene, čiste staklene flaše. Sirupi vam mogu trajati i do godinu dana ako se pravilno čuvaju - na hladnom i tamnom mestu.
Ovaj recept ima mere za sok od 4 litra, a vi ga naravno možete menjati po potrebi. Uzmite u obzir da na 10 cvetova zove i koprive ide litar vode, kilo šećera i jedan limun, dok će vam za 100 cvetova biti potrebno 10 litara vode, 10kg šećera i 10 limuna.
Ukoliko volite gorčiji sok, možete dodati još jedan grejpfrut. Na taj način ćete dobiti sok poput tonika.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus